Нова символіка оперативних командувань Сухопутних військ

Автор: Андрій Шинко
Нова символіка оперативних командувань Сухопутних військ

Представляємо оновлену нарукавну символіку всіх чотирьох оперативних командувань Сухопутних військ Збройних Сил України згідно з новою концепцією символіки ЗС України.

Раніше ми писали про зміну емблеми ОК «Схід», а також про історію розроблення попередньої символіки ОК «Північ», сьогодні ж презентуємо нові емблеми всіх оперативних командувань.

Хоча наразі й відсутня офіційна інформація щодо їх затвердження, схоже, що нові емблеми цілком мають офіційний статус – вони активно використовуються офіційними пресслужбами та вже носяться офіцерам відповідних управлінь.

Як бачимо, емблеми виконані за однією схемою, із використанням єдиних символів для позначення належності до органів військового управління, а також елементів та кольорів, які пов'язані з символікою місцевості де дислокується штаби (Рівне, Чернігів, Одеса та Дніпро).

емблема ОК Захід емблема ОК Північ

Нарукавні емблеми ОК «Захід» та ОК «Північ»

емблема ОК Південь ОК Схід

Нарукавні емблеми ОК «Південь» та ОК «Схід»

Зауважимо, що схрещені пірнач та меч, що є єдиним елементом для чотирьох емблем, раніше вже можна було побачити на емблемі Головного управління Військової служби правопорядку.

Відповідно до Методичних рекомендацій щодо впровадження військової символіки у ЗСУ, затверджениx міністром оборони, пірнач є символом військово-адміністративного управління, який може використовуватися лише для оформлення нарукавних знаків:

  • департаментів, головних (центральних) управлінь, управлінь Міністерства оборони України та їм рівних, в яких організаційно-штатною структурою передбачено утримання військовослужбовців ЗС України;
  • Головної інспекції Міністерства оборони України;
  • головних (центральних) управлінь, управлінь Генерального штабу ЗСУ та їм рівних;
  • управлінь оперативних командувань, повітряних командувань, командувань ДШВ, ССпО, морської піхоти ВМС ЗС України;
  • органів військового управління які підпорядковуються Міністерству оборони і Генеральному штабу, що утримуються поза межами чисельності ЗС України.

Подивитись всі публікації про нову військову символіку »»