Вітчизняні некеровані ракети РС-80 прийнято на озброєння

Вітчизняні некеровані авіаційні ракети РС-80 прийнято на озброєння

Після кількох років випробувань вітчизняні 80-мм некеровані авіаційні ракети РС-80, призначені для ураження наземних цілей, прийнято на озброєння Збройні Сили України.

Зокрема на озброєння прийняті некеровані авіаційні ракети РС-80 з кумулятивно-осколковою бойовою частиною та РС-80ГММ з габаритно-масовим еквівалентом бойової частини.

Ракетні снаряди РС-80 спроєктовані ДАХК «Артем» для озброєння літаків, гелікоптерів, а також наземних платформ з використанням штатних пускових блоків. Під час проведення державних випробувань здійснювались пуски ракет з наземних платформ, гелікоптерів та літаків, за результатами яких було визнано їх відповідність тактико-технічним характеристикам.

Згадаємо разом з Ukrainian Military Pages, як ракетами РС-80 стріляли – наземний безпілотний «Фантом» 8х8, гелікоптер Мі-8МСБ та фронтові бомбардувальники Су-24М. Зауважимо, що блоками для стрільби 80-мм реактивними снарядами оснащені й нові десантно-штурмові катери типу «Кентавр-ЛК» Військово-Морських Сил ЗС України.

Вітчизняні некеровані авіаційні ракети РС-80 прийнято на озброєння

Некеровані авіаційні ракети РС-80 призначені для знищення живої сили противника, бронетехніки, фортифікаційних споруд та інших цілей. Для забезпечення найбільш ефективного знищення противника, конструктори ДАХК «Артем» передбачили оснащення РС-80 різними бойовими частинами та детонаторами.

Наприклад, оснащення ракети пучково-осколковою бойовою частиною з програмованим підривачем дозволить здійснювати підрив безпосередньо у повітрі у кількох метрах від цілі, що значно підвищує ефективність її ураження. При цьому дальність ураження наземних цілей понад 7 кілометрів. Окрім того, РС-80 може оснащуватись і кумулятивною бойовою частиною, для знищення бронетехніки противника.