Україна модернізувала «Кольчуги» для Азербайджану

Україна модернізувала Кольчуги Азербайджану

Українські підприємства провели ремонт та модернізацію «Кольчуг» – автоматизованих станцій радіотехнічної розвідки для Міністерства оборони Азербайджану.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Азербайджан отримав ці станції відповідно до угоди підписаної у 2012 році. Скільки саме комплексів отримав Азербайджан не відомо, адже у 2014-у році, коли контракт ще не був завершений бойовики російсько-терористичних військ захопили підприємство «Топаз», виробник станцій «Кольчуга» та комплексів РЕБ типу «Мандат».

Ремонт здійснювався через державне підприємство «Укрспецекспорт». Які підприємства отримували підряд на виконання ремонтних робіт та модернізацію не повідомляється.

Читати також:Ізраїль отримав від України пасивну РЛС «Кольчуга-М»

СРР «Кольчуга» оснащена п'ятьма антенами метрового, дециметрового і сантиметрового діапазонів, які забезпечують високу радіочутливість у межах 110 - 155 дБ/Вт залежно від частоти. Засоби пасивної радіолокації «Кольчуги» дозволяють виявити наземні цілі і простежити їх рух у радіусі 600 км, а повітряні цілі на висоті 10 км – до 800 км.

Як вже згадувалось, «Кольчуга» – це розробка ПАТ «Державна акціонерна холдингова компанія «Топаз». Після російської окупації частини Донецької області, Уряд передав компанію «Топаз» в управління ДК «Укроборонпром», якій оголосив про плани відновлення виробництва станцій на потужностях НВК «Іскра», де влаштували частину конструкторів «Топазу».

До речі, завдяки конструкторам підприємства «Топаз» на «Іскрі» налагодили роботу по розробці засобів радіоелектронної боротьби, про що у березні 2019 року повідомив директор НВК «Іскра» Юрій Пащенко: «Для цього ми взяли на роботу конструкторів, який приїхали з окупованої території з підприємства «Топаз». Забезпечили їх житлом та гідною зарплатою».

Водночас, у 2019 році, заступник директора приватного підприємства НВК СКБ «Таргет» Віталій Яковлев (один з розробників СРР «Кольчуга») повідомив, що виробництво «Кольчуг» на «Іскрі» так і не налагодили, після чого було засновано приватне підприємство, яке вже три роки самостійно займається розробкою новою версії станції.

Читати також:«Кольчуга»: приватна компанія розробила свою версію станції