Повітряні Сили пояснили для чого їм Super Tucano

Повітряні Сили пояснили для чого їм Super Tucano

Командування Повітряних Сил ЗС України розповіло як збирається використовувати бразильські легкі турбогвинтові штурмовики Embraer EMB 314 Super Tucano / A-29.

Насамперед у Повітряних Силах спростували поширену в мережі інформацію щодо закупівлі Super Tucano начебто для замінити бойових літаків літаки типу МіГ-29, Су-27, Су-24М, Су-25, Су-24МР, що має відбутися протягом 2021-2035 років. «Дана інформація не відповідає дійсності», – йдеться у повідомленні пресслужби КПС ЗСУ.

Літак Super Tucano розглядався під час робочої поїздки делегації Повітряних Сил ЗС України до Бразилії у 2019 році, як навчально-бойовий літак, який за своїми характеристиками може замінити, так звану «шкільну парту» для військових авіаторів, навчально-бойовий літак Л-39.
Повітряні Сили пояснили для чого їм Super Tucano
Так, мова про заміну літаків типу Су-27, Су-24М, Су-25, Су-24МР, які стоять на озброєні Повітряних Сил Збройних Сил України багатоцільовим винищувачем покоління 4++ закордонного виробництва була, але це не Embraer EMB-314 Super Tucano. Адже кожен військовий літак має різне призначення та використання, а даний тип літака не поєднує у собі таких характеристик і така заміна є недоцільною та безглуздою.

«Тому просимо представників засобів масової інформації під час підготовки інформаційних матеріалів використовувати тільки достовірні та перевірені джерела», – підсумовує пресслужба.

Нагадаємо, що для вивчення Super Tucano делегація Повітряних Сил влітку 2019-го відвідала Бразилію, а восени українські військові пілоти здійснили ознайомчі польоти на А-29 у Лісабоні.

Зауважимо, що нещодавно були оприлюднені плани переоснащення авіації Повітряних Сил ЗС України, які передбачають уніфікацію бойової авіації шляхом створення багатофункціональних військових частин тактичної авіації, озброєних єдиним типом багатоцільового винищувача покоління 4++ закордонного виробництва (типу Saab Saab JAS-39E/F Gripen, F-16 Block 70/72 чи ін.). Причому минулого місця була розпочата робота щодо вироблення підходів до оптимального вибору нового єдиного багатоцільового винищувача.

Водночас у ЗМІ з'явилась інформація про можливу модернізацію 11 українських винищувачів МіГ-29 спільно з ізраїльською компанією Elbit Systems, що надасть винищувачами принципово нових можливостей, проте коштуватиме приблизно по 40 млн доларів за літак.


Embraer EMB 314 Super Tucano / A-29

EMB 314 Super Tucano / A-29 – розробка бразильської Embraer. Розроблявся як навчальний літак, проте згодом був доопрацьований для застосування у якості легкого штурмовика. Літак має одномісну (А-29А) і двомісну (A-29B) версії.

Перший політ здійснив у 1999 році, в експлуатації з 2003 року. Крейсерська швидкість 520 км/год, бойовий радіус 500 км, практична дальність 1330 км. Для зльоту і посадки літака достатньо злітно-посадкової смуги довжиною 900 м. Маса корисного навантаження 1550 кг.

Super Tucano

Озброєння Super Tucano включає два 12,7-мм кулемети FN Herstal M3 з боєзапасом по 200 набоїв. Також літак має п'ять точок підвіски зброї та може нести 20-мм гармату, 2 ракети класу «повітря-повітря» типу AIM-9 Sidewinder (MAA-1 Piranha, Python 3/4), 4 × блоки 70-мм НАР, звичайні або кориговані бомби.

Повітряні Сили пояснили для чого їм Super Tucano


Нагадаємо, що з 27 по 30 квітня 2021 року в Києві має відбутися наступна XVII Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека».

Ukrainian Military Pages запрошує вітчизняні компанії на свої сторінки – розмістимо на безоплатній основі Ваші анонси та пресрелізи

наш e-mail: ukrmilitarypages@gmail.com