Військовим виплатять 250 млн гривень нової винагороди

Військовим ЗСУ та ДССТ виплатять 250 млн грн нової винагороди

Міністерство оборони виплатить близько чверті мільярда гривень додаткової винагороди військовослужбовцям, які стримують збройну агресію Росії, – Андрій Таран. Відповідний наказ набрав чинності 25 вересня 2020 року

Нову додаткову винагороду запроваджено з 27 липня 2020 року для військовослужбовців Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту, які беруть безпосередню участь у заходах із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

«Зазначену винагороду запроваджено вперше за час особливого періоду. Вона здійснюється додатково до всіх виплат, належних військовослужбовцям ЗСУ та ДССТУ за безпосередню участь у воєнних конфліктах, у заходах із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації чи в АТО, інших заходах в умовах особливого періоду», – наголосив Андрій Таран.

За його словами, Міністерство оборони опрацювало даний наказ на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2020 № 741 «Про внесення зміни до постанови КМУ від 20 січня № 18» щодо запровадження винагороди з 27 липня поточного року військовослужбовцям ЗС України за час участі у заходах із забезпечення нацбезпеки і оборони в умовах особливого періоду, за створення безпечних умов виконання бойових завдань та збереження життя, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях.

За попередніми розрахунками Департаменту фінансів Міністерства оборони, вже за липень-серпень 2020 року у якості даної додаткової винагороди військовослужбовцям ЗСУ та ДССТУ буде виплачено близько 250 млн гривень. На поточний 2020-й рік необхідними коштами для виплати вказаної винагороди Міноборони забезпечене

Перелік військових частин, в яких виплачується зазначена винагорода, затверджується Головнокомандувачем ЗСУ. Умови виплати винагороди визначені з урахуванням позиції керівництва Операції об’єднаних сил та Генерального штабу, а також існуючої практики реалізації заходів із забезпечення національної безпеки і оборони Збройними Силами України.

Зокрема, аналогічний порядок застосовується при виплаті військовим грошового забезпечення за відповідний місяць («розмір премії військовослужбовця за результатами діяльності за місяць встановлюється залежно від наявності у нього оголошених наказом командира дисциплінарних стягнень за порушення дисципліни». Наказ Міноборони від 07.06.2018 № 260 «Про затвердження порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям»)

У Міноборони окремо зауважили, що даний наказ визначає розмір додаткової винагороди військовослужбовцям та порядок її виплати, але жодним чином не встановлює правила та не регламентує режим припинення вогню на лінії зіткнення. Будь-які тлумачення умов цих виплат як нібито «запровадження якихось штрафів» є абсолютно маніпулятивним і політизованим.

Нагдаємо, що ми писали про проєкт наказу Міноборони, яким вводиться додаткова винагорода 5 000 до 18 000 грн «за створення безпечних умов виконання бойових завдань та збереження життя і здоров’я», а також про умови її виплати.

Наказ набрав чинності 25 вересня 2020 року. Друковану версію наказу оприлюднено в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» № 75 від 25.09.2020 року.



Використані джерела:
Офіційний вебсайт Міністерства оборони України