Україна закуповує за кордоном 152-мм снаряди для САУ Dana

Автор: Олексій Махно
Україна закуповує за кордоном 152-мм снаряди для САУ Dana

Разом із придбанням у Excalibur Army самохідних артустановок ShKH Vz.77 «Дана», з запасів чеської армії, Україна також закуповує за кордоном і 152-мм боєприпасів до них.

Зокрема, вчора журналіст Юрій Бутусов повідомив, що володіє інформацію щодо придбання партії з 5 тисяч артснарядів, в тому числі 1000 активно-реактивних по 2700 євро за штуку.

Україна закуповує за кордоном 152-мм снаряди для САУ Dana

Зауважимо, що Михайло Забродський, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, раніше повідомляв, що згідно з ДОЗ-2020 Міноборони планує закупити: 100 мм постріли до МТ-12 у кількості 5 000 штук на суму 9,9 млн грн; 152 мм постріли (без уточнення номенклатури та гармати) у кількості 7 000 шт на суму 66,4 млн грн.

Нагадаємо, що за інформацією народного депутата Олексій Гончаренка, державна компанія «Укрспецекспорт» уклала контракт з компанією Excalibur Army на придбання двадцяти шести 152-мм САУ ShKH Vz.77 «Дана», знятих з озброєння чеської армії. САУ з балансовою вартістю $62 000 після модернізації будуть продані Україні по $1,55 млн за одиницю.

Також, Юрій Бутусов учора повідомляв, що у зв'язку з підписанням цього контракту, комітет з нацбезпеки 10 листопада вніс зміни у Державне оборонне замовлення на 2020 рік.


Офіційний коментар

Зазначену інформацію для Ukrainian Military Pages прокоментував голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат Ігор Копитін:

Насправді, на засіданні комітету заступник міністра оборони Олександр Миронюк повідомив про намір Міністерства оборони закупити значну кількість самохідних гаубиць «Дана» М2, які зняті з озброєння в Чехії. Ціни закупівлі не просто високі — завищені.

Викликає подив, що Міноборони знову повертається до цього проекту, який вже не раз був відхилений. Протягом року зірвано фінансування з цілої низки оборонних програм, власних перспективних розроблень українських інженерів, сучасних та потрібних армії. Як відомо, Міністерство уклало контракти лише на 40% запланованого бюджету на оборону.

Проте замість того, щоб налагодити роботу, намагатися врятувати ДОЗ-2020 та робити необхідні кроки для ДОЗ-2021, Міноборони намагається невитрачений залишок коштів держоборонзамовлення знову витратити на «Дану», ефективність якої викликає сумніви. Ця пропозиція зустріла різку критику низки народних депутатів – членів комітету. Я також категорично проти цього проекту, впевнений, що Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки це рішення Міноборони не підтримає.

Читати також:Навіщо ЗСУ хочуть купити чеські 152-мм гаубиці 70-х років?