ОГПУ за півроку звинуватив у злочинах 1612 військових

Впродовж березня-жовтня 2020 року до кримінальної відповідальності притягнуто 1612 військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань – генпрокурорка Ірина Венедіктова відзвітувалась про роботу спецпрокуратур у військовій та оборонній сферах.

ОГПУ за півроку звинуватило у злочинах 1612 військових

За цей період спецпрокуратори направили до суду 1 523 обвинувальні акти лише про військові злочини. До кримінальної відповідальності притягнуто 2104 особи, з яких 1612 – військовослужбовці Збройних Сил України та інших військових формувань, у тому числі 394 особи начальницького складу та 84 правоохоронці.

Йдеться про випадки нестатутних відносин, спричинення військовослужбовцями тілесних ушкоджень та, навіть, заподіяння смерті, відмови від виконання наказів командирів та ухилення від обов’язків військової служби, порушення правил поводження зі зброєю.

ОГПУ за півроку звинуватило у злочинах 1612 військових

За цей час у результаті бойових дій на Донбасі загинув 21 військовослужбовець та 199 отримали поранення. Небойові ж втрати українських військ за 7 місяців склали 979 осіб: 276 осіб загинули, з них 44 смерті настало у зоні проведення ООС, та 703 отримали поранення або тілесні ушкодження.

Саме через такі втрати у Спеціалізованій прокуратурі об’єднаних сил утворено відділ процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях з питань розслідування причин смертей військовослужбовців у небойовій обстановці.

Загалом за процесуального керівництва прокурорів спеціалізованих прокуратур у військовій та оборонній сфері за цей період розслідувалося 277 кримінальних проваджень за фактами смерті військовослужбовців у небойовій обстановці. У 39 випадках підтверджено факт вчинення самогубств. До суду скеровано 16 обвинувальних актів.

За принципової позиції прокурорів суди виносять вироки. Наприклад, за вчинення вбивства у стані алкогольного сп’яніння військовослужбовця засуджено до 12 років позбавлення волі. Загалом у цій категорії вже ухвалено 27 обвинувальних вироків.

Читати також:П'яний майор переїхав трьох жінок-офіцерів

Завдяки ефективній співпраці з іншими правоохоронними органами з незаконного обігу вилучено понад 1,5 млн набоїв, 20 тис бойових припасів, мін та артилерійських снарядів, 64 одиниці стрілецької зброї, 390 ручних гранатометів, 3 міномети та 3 одиниці бронетехніки.

Руйнівні наслідки не тільки у зброї, а і в корупції, особливо на війні і в період пандемії. Резонансний випадок – затримання на мільйонному «відкаті» за закупівлю медичних масок для потреб Міністерства оборони начальника управління медичного постачання командування Медичних сил Збройних Сил України та його спільників. Всім чотирьом особам повідомлено про підозру, а обвинувальний акт стосовно них цього року планується скерувати до суду.

Щодо іншої закупівлі медичних засобів для Міноборони на загальну суму 2,3 млн доларів США, яка відбулась з порушенням вимог законодавства, нещодавно заступником Генерального прокурора внесено подання Міністру оборони України в порядку Закону України «Про запобігання корупції» з вимогою проведення службового розслідування та притягнення винних осіб до відповідальності.

У рамках протидії злочинам в бюджетній сфері спеціалізовані прокурори проводять масштабну роботу. Зокрема, системно перевіряється дотримання законодавства під час реалізації великої державної програми щодо будівництва казарм, яка діє вже кілька років. Ціна питання – понад 2 млрд гривень, в плані – зведення 184 казарм для 23 тисяч військовослужбовців. За цей час завершено спорудження лише половини.

Читати також:Полковник вкрав 16 лебідок з танкових майстерень на ЗіЛ-131

При цьому прокурори встановили, що на цьому етапі розкрадено понад 100 мільйонів гривень. Вже притягнуто до відповідальності 14 службових осіб Міноборони та підприємств-підрядників. Розслідування стосовно інших осіб, причетних до привласнення бюджетних коштів, продовжується.

Здобуті також докази злочинних дій окремих командирів частин Національної Гвардії України, в результаті яких під час закупівлі 41 одиниці броньованої техніки державі спричинено збитки на суму 22,5 млн грн. Завдяки своєчасно вжитим прокурорами заходам вдалось зупинити незаконне виведення з власності Міністерства оборони України майнового комплексу державного підприємства "Одеський завод будівельних матеріалів" вартістю понад 20 млн грн.

Нагадаємо, що вчора на хабарі в 400 000 грн затримано полковника Ігоря Непоту, начальника відділу Головного управління розвитку речового майна ЗС України, який за хабарі підгоняв технічні умови на виготовлення елементів військової символіки під конкретних виробників.