На закупівлях озброєння за кордоном Україна втратила 1,5 млрд грн через неотримання офсетних компенсацій

На закупівлях озброєння за кордоном Україна втратила 1,5 млрд грн через не отримання офсетних компенсацій

Щонайменше 1,5 мільярдів гривень за п'ять років втратила Україна через недотримання Міноборони вимог Закону України «Про державне оборонне замовлення» щодо обов’язкового отримання Україною так званих «офсетних компенсацій».

Про це повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

Офсет – це визначена законодавством України обов’язкова компенсація з боку іноземного постачальника продукції оборонного призначення в розмірі від 30 до 100 відсотків ії вартості, за умови що вартість такої закупівлі перевищує 5 млн євро.

За її словами це глобальна проблема, яка вже роками не вирішується

Наприклад, при виконанні лише двох державних контрактів щодо закупівлі іноземного безпілотного літального апарату та боєприпасів до нього Україною недоотримано активів на суму близько 753 млн грн. А через бюрократичне тривале листування щодо визначення офсетного бенефіціара за іншим контрактом втрачено можливість отримати понад 300 млн грн.

Офісом генерального прокурора підготовлено інформування щодо цієї проблеми Президенту України та Прем’єр-міністру. Зокрема, щодо ініціювання інвентаризації всіх договорів державного оборонного замовлення, у яких мають бути укладені офсетні контракти.

Також спеціалізованими прокуратурами у військовій та оборонній сферах вивчається питання щодо наявності підстав притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які допустили у цих випадках невиконання вимог закону.

Нагадаємо, що в 2019 році, тоді ще Головна військова прокуратура, зареєструвала кримінальне провадження щодо зловживання владою при закупівлі засобів зв’язку іноземного виробництва для потреб оборони.

За версією слідства, співробітники Міноборони України у 2017 році при закупівлі засобів зв’язку іноземного виробництва у контракті не передбачили обов’язкової умови щодо одержання Україною відповідних компенсацій (офсетного договору) на загальну суму понад 173 млн грн.

Раніше повідомлялось, що у 2018 році було укладено перший в історії України офсетний контракт з компанією Aselsan, який передбачає низку компенсацій при закупівлі турецьких засобів зв’язку. Відтак, окрім зустрічної торгівлі, при якій Aselsan закуповує продукцію та послуги українського ВПК, турецька сторона передає технологію криптування радіозв’язку, систему управління боєм та створює сервісний центр для обслуговування систем радіозв’язку.

Читати також:Україна придбала 26 вживаних 152мм САУ DANA за 40 млн дол