Британці пропонують на свій проєкт ударних катерів для ВМСУ встановлювати норвезькі ПКР

Британці пропонують на свій проєкт ударних катерів для ВМСУ встановлювати норвезькі ПКР

Британці пропонують на ракетні катери, які будуватимуться за кредитні британські кошти, встановлювати норвезькі протикорабельні ракети Naval Strike Missile (NSM).

Про це повідомляє Український мілітарний портал цитуючи одеське видання «Думская», яке посилається на власні джерела у ВМС ЗС України.

Протикорабельна ракета NSM розроблена і виробляється норвезькою групою Kongsberg, а в рамках спільного підприємства Raytheon організовує в США збірку ракет для Збройних сил США і на експорт. NSM є дозвуковою ракетою і здатна уражати надводні та наземні цілі. Ракета оснащена турбореактивним двигуном TRI-40.

Ракета довжиною 4 м і масою понад 400 кг, з яких 120 кг – маса бойової частини, має комбіновану боєголовку й оснащений системою розпізнавання цілей. Ці ракети перебувають на озброєнні армій Норвегії, Польщі, Німеччини, Малайзії та США.

Британці пропонують встановлювати на свій проєкт ударних катерів для ВМСУ норвезькі ПКР

Максимальна дальність пуску становить 185 км.

Також повідомляється, що британська компанія BMT погодилась доопрацювати проєкт ракетних катерів з врахуванням побажань Командування Військово-Морських Сил ЗС України, зокрема перенести двигун.

Які насправді катери пропонують Україні британці? Один з варіантів ракетних катерів Ares 110 FAMB, що базується на проєкті NG957 компанії BMT

Британська компанія готова передати ВМСУ перші катери вже за рік після підписання контракту. Водночас українські проєкти, які існують на папері, потребуватимуть тривалого часу підготовки, ще до організації виробництва, що займе не один рік, за умови що наявного фінансування. Також на сьогодні не існує морського варіанта вітчизняної ПКР «Нептун».

За оцінкою експертів, для створення першого катеру за вітчизняним проєктом необхідно щонайменше 5 років: вісім місяців на проектування, близько двох років на розробку креслень і технічної документації і ще два роки на втілення в металі. І це за умови стабільного фінансування. А як показала кількарічна історія з закладанням ракетної «Лані», грошей не буде. Ще є приклад десантних катерів «Кентавр-ЛК», які третій рік не можуть передати ВМСУ.

Нагадаємо, що Лондон пропонує Україні 8 кораблів озброєних протикорабельними ракетами, які будуватимуться за рахунок кредитних британських коштів, що виділяються на 10 років. Проєкт передбачає локалізацію будівництва в Україні (перші 2 збудують у Великобританії).

Меморандум про наміри між Міністерствами оборони України і Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії щодо співробітництва з розвитку та підвищення спроможностей ВМС України підписано у ході візиту Президента України до Лондона.

Умови виділення кредиту Британським експортно-кредитним агентством, передбачають обов'язкову участь британської промисловості у проєктах, що фінансуються.