Контракт на чеські САУ «Дана М2» було укладено до 20 жовтня

Контракт на чеські САУ Дана М2 було укладено 20 жовтня

Укрспецекспорт станом на 20 жовтня 2020 року вже уклав зовнішньоекономічний контракт на постачання з-за кордону 152-мм самохідних гаубиць «Дана М2», доцільність придбання яких наразі є темою дискусій у професійних [і не дуже] колах.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко з посиланням на лист заступника генерального директора ДК «Укроборонпром» з маркетингу та збуту Морозова М.М., за номером UOP 14.2.1.1.-11030 від 20 жовтня 2020 року.

Написав звернення до в.о. гендиректора «Укроборонпрому» Ігоря Фоменка та до міністра оборони Андрія Тарана з вимогою надати документи щодо закупівель гаубиць «Дана-М2» та оприлюднити рік їхнього виготовлення та назву виробників.

Наприкінці жовтня блогера і актора Олексія Арестовича була призначено радником делегації з інформаційної політики у Тристоронній контактній групі (ТКГ) з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Саме він виступив на підтримку закупівлі самохідних гаубиць «Дана-М2» виробництва Чехословаччини.

Далі мені стало відомо, що заступник міністра оборони Олександр Миронюк направив «Укроборонпрому» листа про зацікавленість Міноборони у придбанні 26 одиниць «Дана-М2». Після цього листом за підписом генерального директора з маркетингу та збуту Морозова М.М. окремим ДП у складі Концерну (зокрема «Укрінмаш» та «Спецтехноекспорт») було наказано утриматися від надання комерційних пропозицій Міноборони щодо постачання «Дана-М2» у зв'язку з тим, що параметри поставки цього найменування вже погоджені та будуть реалізовані «Укрспецекспортом», який станом на 20.10.20 вже уклав відповідний зовнішньоекономічний контракт.

Ситуація ускладнюється тим, що у професійних колах триває дискусія щодо загальної доцільності придбання цих гаубиць, адже такий виріб припинили виготовляти ще у 90-х роках, зразки такої техніки мають середній вік від 40 років, багато країн визнають їх застарілими. При цьому Арестович публічно заявляє, що «Дани-М2» будуть «новехонькие» та виготовлятимуть їх спеціально під Україну.

Вважаючи на все це, я прошу надати мені копії контракту «Укрспецекспорту» на постачання самохідних гаубиць та боєприпасів і усіх супровідних документів до контракту. Крім цього вимагаю надати технічну інформацію про рік випуску «Дана-М2», які планують постачати в Україну, та повідомити назву виробника.

Те, що наразі посадовці намагаються закупити можливо застарілу військову техніку та дати можливість нажитися на цьому окремим особам – це неприпустимо. Особливо, коли у країні йдуть реальні військові дії і треба захищати свої території. Буду тримати у курсі ситуації!

Контракт на чеські САУ Дана М2 було укладено 20 жовтня Контракт на чеські САУ Дана М2 було укладено 20 жовтня Контракт на чеські САУ Дана М2 було укладено 20 жовтня Контракт на чеські САУ Дана М2 було укладено 20 жовтня

Нагадаємо, що за інформацією Олексій Гончаренка, державна компанія «Укрспецекспорт» уклала контракт з компанією Excalibur Army на придбання двадцяти шести 152-мм САУ «Дана» за понад 40 мільйонів доларів

Також нагадаємо, що раніше повідомлялось, що з подачі заступника міністра оборони України Олександра Миронюка, який до призначення довгий час займався торгівлю з Болгарією у державному спецекспортері «Прогрес», Міністерство оборони закуповує болгарські 120-мм міномети ЕМ-120, виробництва компанії EMCO.

Проте за інформацією Хвилі, компанія не має власної виробничої бази, особливо щодо виробництва стволів, натомість проводить ремонт і передпродажну підготовку старої техніки.

Читати також:Комітет категорично проти закупки чеських гаубиць Dana M2 – нардеп Копитін