Контракт на нові Bayraktar TB2 підпишуть до кінця року

Контракт на нові Bayraktar TB2 для ЗСУ підпишуть до кінця року

Міністерство оборони України планує підписати з турецькою компанією Baykar Makina новий договір на закупівлю партії розвідувально-ударних БпАК Bayraktar TB2, які будуть направлені на захист морського узбережжя.

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на джерела у Міноборони.

Кількість безпілотних комплексів не розголошується. Нагадаємо, що раніше повідомлялось про плани закупити від 6 до 12 таких ударних комплексів (12-36 літальних апаратів).

Проте повідомляється, що на додачу до мобільних станцій управління, які йдуть із розрахунку одна на два-три БпЛА, планується також закупити і певну кількість стаціонарних станцій.

Це дозволить почати формування суцільного «поля керування», в якому існує можливість передавати управління дроном від однієї станції до іншої. Саме таке поле вже створено у Туреччині, яка розгорнула мережу стаціонарних станцій вздовж кордонів.

Зазначимо, що загальна довжина морського узбережжя України, без урахування тимчасово окупованого Криму, складає близько 800 км. Водночас дальність дії зв’язку між станцією управління та Bayraktar TB2 зараз доведена до 300 км.

Контракт на нові Bayraktar TB2 для ЗСУ підпишуть до кінця року

Таким чином, для утворення суцільного «поля керування» на південному напрямку необхідно лише три станції. А у випадку «покриття» лише узбережжя Чорного моря та адмінмежі з Кримом – дві.

Відмічається, що рішення закупити Bayraktar TB2 імовірно також пов’язано з прийняттям на озброєння комплексу крилатих протикорабельних ракет «Нептун» РК-360МЦ від ДККБ «Луч». Бо вони мають отримати хоча б приблизне цілевказання щодо району розташування цілі, в якому вже самостійно будуть вести її пошук та знищення.

І поки «Луч» веде поставить на крило свій БПЛА «Сокіл-300», розробка та повний цикл випробування якого може бути завершені лише за кілька років, питанням наведення крилатих ракет Р-360 будуть займатися турецькі Bayraktar TB2.

Читати також:Невитрачені кошти ДОЗ-2020 витратять на турецькі корвети