Причіпну артилерію передадуть територіальній обороні

Причіпну артилерію передадуть територіальній обороні

Про плани заміни буксируваної артилерії, самохідні міномети на базі БМП-2 та автоматизацію артилерійського озброєння розповів Головнокомандувач Збройних Сил України.

«Ми повинні відходити від причіпної артилерії, — розповів генерал-полковник Руслан Хомчак в інтерв'ю Апострофу. — Її треба передати в територіальну оборону. А Збройним Силам потрібні мобільні автоматизовані артилерійські комплекси, які мають швидкість, можливість автоматизованої моментальної прив'язки до місцевості, опрацювання даних та підготовки для стрільби. Цього ми ніколи не доб'ємося на причіпній артилерії.

Читати також:Бригади тероборони отримають ПТРК і 60-мм міномети

Нагадаємо, що про плани закупівлі чеських 152-мм самохідних гаубиць «ДАНА-М2» та польських 155-мм САУ Krab на початку листопада повідомив начальник ракетних військ та артилерії − начальник управління РВіА Командування підготовки Командування Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор Андрій Маліновський.

Передбачається поступово замінити артилерійські системи 2А36 «Гіацинт-Б», 2А65 «Мста-Б», 2С19 «Мста-С», 2С5 «Гіацинт-С» на 155-мм гаубиці на колісному шасі, а окремі типи самохідних гаубиць – 2С1 «Гвоздика» та 2С3 «Акація» – на 155-мм САУ на гусеничному шасі.

«Ми говоримо про те, що нам потрібен самохідний міномет. Він давно є на базі БМП-2, я їх бачив багато років тому у наших партнерів в Чехії. У нас є міномет «Барс», який не прийнятий на озброєння. Нам потрібен такий міномет, він повинен бути самохідним, автоматизованим, здатним отримувати інформацію та відразу стріляти. Тому головний замовник – не Хомчак і не Генеральний штаб. Головний замовник – це війська. Я прошу цей меседж донести до всіх! Військо головний замовник. В моїй ідеології іншого не буде», – підсумував головнокомандувач.

Читати також:«Українська бронетехніка» показала «Варту» з мінометом

фото (фрагмент) © Дмитро Муравський