Мені треба 5 дивізіонів «Нептунів», не проблема їх замовити, проблема чи їх зроблять... – Хомчак

Мені треба 5 дивізіонів «Нептунів», не проблема їх замовити, проблема чи їх зроблять – Хомчак

До того ж виробити – це одне. Ще треба, щоб дивізіоном хтось керував, мати місця розташування, маневру, розгортання, стартові позиції, завдання, забезпечення, навчений персонал, сучасні засоби розвідки... Просто виїхати з воріт підприємства – це ні про що.

Про те, яке озброєння зараз необхідне нашій армії, в інтерв'ю Апострофу, розповів Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

Руслане Борисовичу, питання про український ракетний комплекс "Нептун". Він вже прийнятий на озброєння, 23 серпня 2020 року. Розробник – генеральний конструктор та гендиректор київського КБ "Луч" Олег Коростельов каже, що перший дивізіон може бути виготовлений через 11 місяців. Чи можуть виникнути якісь проблеми для Збройних Сил щодо замовлення цього комплексу?

— Проблем для Збройних Сил, щоб замовити цей комплекс немає ніякої. Але є проблема в тому, чи будуть на це кошти у Міністерстві оборони. І друга проблема, чи зробить нам їх сам виробник. Мені треба сьогодні замовити 5 комплексів "Нептун", щоб розставити їх по всьому узбережжю. Як ви думаєте, чи буде у нас 5 комплексів Нептун у наступному році?

Олег Коростельов каже, що готовий зробити дивізіон

А мені потрібно п'ять дивізіонів! "Нептун" – класна річ. Я готовий замовити його вже сьогодні, але знаєте, чим це закінчиться? Закінчиться це тим, що скажуть, ніби Генеральний штаб дуже часто міняє ДОЗ. А знаєте, чому таке відбувається? Тому що нам не можуть дати те, що ми просимо. А якщо не можуть дати, але кошти виділені, то що тоді я повинен робити – віддати гроші в бюджет чи купити на них щось інше?

Ми формуємо потреби для армії. Є критична потреба, важлива потреба та вся решта. Я вважаю, що в першу чергу потрібно закрити критичну потребу, потім важливу, а потім всю решту.

Чи входить "Нептун" в критичну потребу?

— Так, входить, і ми хотіли включити "Нептун" у ДОЗ 2020 року, але мені сказали, що у цьому році їх не буде, дай Боже, щоб їх взагалі прийняли на озброєння. Наступного року стоять відповідні завдання щодо закупівлі "Нептунів", аби ми отримали один дивізіон. Але ж виробити – це одне. А треба, щоб тим дивізіоном хтось керував, щоб цей дивізіон десь розташовувався, щоб він забезпечувався. Я повинен навчити персонал, я повинен відпрацювати для них пункти постійної дислокації, місця маневру, розгортання, стартові позиції, завдання. Ви розумієте, що це таке? Я повинен мати для них сучасні засоби розвідки, щоб вони вразили ціль на відстані у 200-280 км. Тобто, ви розумієте скільки потрібно заходів. Просто виїхати з воріт підприємства – це ні про що. У дивізіонів про які ми говоримо, є шість пускових машин (три стартові батареї по 2 УСПУ-360 – UMP), але це не значить що вони відразу ефективно працюватимуть на захист нашого узбережжя.

...Тож в кращому випадку ми отримаємо один дивізіон наприкінці 2021 року. Але я ще раз скажу, потрібен не один дивізіон, потрібно набагато більше.

Нагадаємо, що нещодавно головнокомандувач ЗСУ сказав, що ракети «Вільха» не є пріоритетом і на них банально не вистачає коштів. А 98 ракет на складах він вважає достатнім.

Також нагадаємо, що 20 жовтня Міністерство оборони повідомило, що прийняло рішення про закупівлю ракетного комплексу «Нептун», ще поточного, 2020-го року, шляхом перерозподілу коштів державного оборонного замовлення. Від закупівлі якого озброєння відмовляться на користь «Нептуна» не повідомили.