Депутати підтримали повернення 90% для військових пенсій

законопроєкт №2141 щодо збільшення пенсій до 90%

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт № 2141 щодо повернення норми максимальної пенсії у 90% грошового забезпечення, а також зміни порядку перерахунку пенсій.

Проєкт підтримали 216 депутатів, далі його чекає розгляд у другому читанні.

Нагадаємо, що чинним наразі законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» максимальний розмір військової пенсії зменшений до 70% грошового забезпечення. Крім того, органи Пенсійного фонду, під час проведення перерахунку раніше призначених більших пенсій, теж зменшують їх відсотковий розмір до 70%.

Зауважимо, що минулого року такі дії органів Пенсійного фонду визнані незаконними рішенням Великої палати Верховного Суду у зразковій адміністративній справі №240/5401/18.

Законопроєкт №2141 від 13 вересня 2019 року, покликаний повернути межу пенсій у 90% відповідних сум та відновити соціальну справедливість серед військових пенсіонерів, які виходили на пенсію у різні часи та при всіх однакових умовах служби отримують різну пенсію.

Окрім повернення 90% проєкт містить норми щодо перерахунку пенсій на момент виникнення такого права, детальний порядок такого перерахунку та визначає підставами для нього зміну грошового забезпечення рішенням Кабміну, або введення нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій.

Реалізація проєкту потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету (за попередніми розрахунками), у розмірі 14,8 млрд грн.

Нагадаємо, що проєкт № 2141 подано головою Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галиною Третьяковою з депутатами від «Слуги народу» і «Батьківщини». Серед авторів також Григорій Кабанченко – в.о. президента Всеукраїнського Конгресу Профспілок та Олександр Сасько – голова Всеукраїнської громадської організації «Спілка офіцерів України».

Читати також:Зареєстровано законопроєкт про підвищення грошового забезпечення

Увага! У даній публікації наведений текст проєкту закону, якій ще буде розглядатися Верховною Радою за встановленою процедурою, під час якої текст законопроєкту може змінюватись. Крім того, проєкт закону може бути відхилений у процесі розгляду.


Посилання на тексти діючих нормативних документів з питань грошового, речового, житлового та соцзабезпечення Ви знайдете на сторінці «Норми забезпечення військовослужбовців» .