АК-306 і торпеди СЕТ-72 – «нове» озброєння «Айлендів»

АК-306 і торпеди СЕТ-72 – «нове» озброєння Айлендів

Рішення про переозброєння катерів ВМСУ типу Island – «Старобільська» і «Слов'янська» вже прийнято – їх оснастять 30-мм шестиствольною артустановкою АК-306 і торпедами СЕТ-72.

Про це сьогодні, 15 листопада, повідомило одеське видання «Думская» з посиланням на джерело в Командуванні Військо-Морських Сил ЗС України:

Рішення про переозброєння «Старобільська» і «Слов'янська» вже прийнято. За його [джерела] словами, катери оснастять 30-мм шестиствольною артустановкою АК-306 і торпедами СЕТ-72, які зараз серйозно модернізуються на одному з українських підприємств. Зокрема, вони отримають нову головку самонаведення.

Наразі катери, які прибули в Україну без озброєння, оснащені 25-мм автоматами М-110 зі складу установки 2М-3М, що були розроблені близько 70 років тому. Ця зброя була встановлена на катерах у січні 2020 року, за словами військових, як тимчасове рішення.

На «Айленди» встановили радянські 25-мм гармати (ФОТО) 25-мм автомат М-110 зі складу установки 2М-3М на катері P191 «Старобільськ», фото © Сергій Смоленцев

Також, за інформацією видання, катери отримають бойову інформаційну систему управління зброєю (БІУС) «Контур», розробкою якої займалося НВО «Клівер», де радником числиться колишній командувач ВМСУ, відомий тим, що відмовився в 2014 році від поставки «Айлендів» до України. Сьогодні він активно просуває через керівництво ЗСУ установку на них пострадянської системи, яка ніяк не стикується зі стандартами НАТО.

«За попередньою інформацією, встановлення однієї такої системи на катер складе понад 100 мільйонів гривень. Проте вона вже включена в державне оборонне замовлення на 2021 рік», – пише видання.

Нагадаємо, що три нові катери цього типу, які надійдуть у 2021 році, за словами начальника управління кораблебудування Командування ВМСУ капітана 1 рангу Василя Радчука, будуть передані з бойовими модулями та встановленими на борту корабельними системами американського виробництва. Також він повідомляв, що ухвалено рішення щодо технічної модернізації та переозброєння катерів «Старобільськ» і «Слов’янськ» на національних підприємствах, але ствержував, що сам проєкт модернізації ще в роботі.

«Якщо нова партія «Айлендів» прибуде з американським озброєнням, то тим більше незрозуміло, навіщо «Слов'янськ» і «Старобільськ» оснащувати старими радянськими гарматами і БІУС, яка не зможе контактувати з західними системами», – пише «Думская».

Раніше видання писало, що БІУС «Контур» «вже давно застаріла – розробляється і тестується вже протягом двадцяти років, а протоколи обміну інформацією базуються ще на старих радянських стандартах».

Читати також:Американці дозволили ВМСУ модернізувати «Айленди»

Щодо АК-306, то це радянська шестиствольна 30-мм автоматична корабельна артилерійська установка (А-219), що була прийнята на озброєння у 1980 році. АК-306 є одним із засобів самооборони корабля. Має скорострільність 600-1000 п/хв, дальність стрільби порядку 5000 метрів. Призначена для ураження легких надводних, а також повітряних цілей.

АК-306 і торпеди СЕТ-72 – «нове» озброєння Айлендів

АК-306, яка не має радіолокаційної системи управління вогнем, була розроблена у зв'язку з неможливістю розміщення установки АК-630 з СУВ «Вимпел» на кораблях та катерах малої водотоннажності, а також для суден, що мобілізуються у воєнний час.

Модернізацією торпед СЕТ-72 мало б займатися ПАТ «НВО «Київський завод автоматики» (КЗА) зі складу ДК «Укроборонпром». Нагадаємо, Ukrainian Military Pages раніше писали, що Міністерство оборони визначило КЗА в якості головного підприємства з ремонту та модернізації мінно-торпедного озброєння. Зокрема в 2019 році підприємством був проведений ремонт приладів керування виробів 260 (протичовнова самонавідна електрична торпеда СЭТ-65), на 2020 рік планувалось включити до державного оборонного замовлення роботи з ремонту та модернізації торпед СЭТ-65, які перебувають на озброєнні ВМСУ.

Водночас, нещодавно повідомлялось, що вже згадана приватна компанія «Клівер», в ініціативному порядку, за попередньою домовленістю з Командуванням ВМСУ, проводить вивчення можливості модернізації морських авіаційних та універсальних донних мін типу АМД та УДМ. Тому імовірно, що ця компанія взялась і за торпеди СЕТ-72, адже її сайт повідомляє, що компанія здійснює всі види ремонтів електричних торпед.

АК-306 і торпеди СЕТ-72 – «нове» озброєння Айлендів

400-мм самонавідна електрична торпеда СЕТ-72 буда прийнята на озброєння ВМФ СРСР у 1972 році. Торпеда має довжину 4,5 м, масу 735 кг, швидкість 40 вузлів, дальність ходу 8 км і глибину ходу 450 м. СЕТ-72 оснащена активно-пасивною системою самонаведення і контактним детонатором кругового дії з радіусом реагування 5 м.

За час експлуатації в ВМФ СРСР було зроблено близько 20 пострілів торпедами в бойовій комплектації – проте швидкість у 40 вузлів не було досягнуто. Торпеда неодноразово модернізувалася в 1970-1980-і роки. Наприклад, проводилася заміна акумуляторів з срібним анодом на акумулятори з мідним катодом.

АК-306 і торпеди СЕТ-72 – «нове» озброєння Айлендів 400-мм торпедний апарат ТР-244, що перважно використовувався для застосування торпед СЕТ-72