ВМСУ можуть зробити з «Айлендів» торпедні катери

ВМСУ можуть зробити з Айлендів торпедні катери

Українські патрульні катери типу «Айленд», що отримані від США, можуть бути озброєні 400-мм торпедними апаратами з торпедами СЕТ-72 радянського виробництва.

Деякі подробиці планів ВМС України з озброєння і модернізації двох патрульних катерів типу Island стали відомі одеському виданню «Думская».

Нагадаємо, що обидва борти прибули до Одеси близько року тому без озброєння, а за кілька місяців, у січні 2020 року, їх оснастили 25-мм гарматами 2М-3М, розробленими близько 70 років тому. За словами військових, це озброєння було встановлено тимчасово.

Штаб ВМСУ десять місяців розмірковував над проєктом подальшої модернізації, після чого видав декілька варіантів. Один з них передбачає установку на катери бойової інформаційної системи управління зброєю «Контур» виробництва української компанії.

Крім того, за даними видання, на «Слов'янськ» і «Старобільськ» збираються встановити 400-мм торпедні апарати з торпедами СЕТ-72 радянського виробництва. Багато експертів вважають цей варіант модернізації вкрай невдалим.

«Що стосується БІУС «Контур», то вона вже давно застаріла, – наводить слова одного із співрозмовників «Думская». – Вона розробляється і тестується вже протягом двадцяти років, а протоколи обміну інформацією базуються ще на старих радянських стандартах».

За словами фахівця, відразу після установки «Контура» буде потрібна модернізація цієї системи для сумісності з протоколами НАТО і з іншими катерами ВМС України, які будуть надходити з США та інших країн з оригінальним обладнанням. Це потребує додаткового часу та ресурсів, в тому числі фінансових.

Ще більше претензій до ідеї оснастити «Айленд» торпедами СЕТ-72. Ця зброя радянського виробництва (1972р.) призначена для боротьби з надводними кораблями і підводними човнами супротивника. Свого часу їх випробування закінчилися вкрай невдало – на навчаннях було випущено близько двадцяти торпед, і жодна з них не показала проєктних параметрів (дальність вісім кілометрів, швидкість 40 вузлів, глибина ходу – до 450 метрів). Саме тому з 1992 року ці торпеди жодного разу не застосовувалися навіть під час навчань. Майже тридцять років вони лежали на складі і чекали утилізації.

Читати також:Прокуратурі не сподобався ремонт торпед «Техімпексом»

«Також треба зазначити, що ведення протичовнової боротьби не є пріоритетним завданням для надводних сил ВМС України в північній частині Чорного моря, це завдання зараз виконує українська морська авіація. До того ж на катерах типу «Айленд» немає гідроакустичної станції (ГАС) для виявлення підводних цілей. Так навіщо проводити таку сумнівну модернізацію?» – обурюється фахівець.

Нагадаємо, найближчим часом Україні передадуть ще три катери типу Island. Базуватися вони будуть у порту «Південний», де зараз обладнують новий пункт базування ВМСУ.

Читати також:Які насправді катери пропонують Україні британці?