Угорщина перейматиме польський досвід тероборони

Автор: Андрій Шинко
польський досвід тероборони

Міністри оборони Польщі та Угорщини підписали план оборонного співробітництва на 2021 рік, особливо угорців цікавить польський досвід створення територіальної оборони та використання армії для боротьби з наслідками пандемії коронавірусу.

План включає 63 проєкти, серед яких як навчання, так і вшанування історичних подій.

Передусім Угорщина вивчатиме питання розбудови та функціонування польських Сил територіальної оборони, з метою можливого впровадження в себе відпрацьованих рішень, зокрема щодо посилення резервної складової. Вже за кілька тижнів командувач Силами територіальної оборони Польщі генерал Вєслав Кукула має відправитися до Угорщини.

польський досвід тероборони



Нагадаємо, що 27 листопада 2020 року, Угорщина підписала угоду щодо придбання ЗРК NASAMS вартістю близько $1 млрд. А за десять днів до цього було підписано контракт на придбання 2 багатоцільових транспортних літаків Embraer C-390 Millennium у конфігурації повітряного заправника KC-390. Раніше було придбано 2 транспортних літаки A319.

У вересні також було підписано контракт з німецьким концерном Rheinmetall, на понад 2 млрд євро, щодо придбання 218 бойових машин піхоти Lynx KF41 та дев'яти броньованих ремонтно-евакуаційних машин (БРЕМ) Buffalo, що передбачає локалізацію виробництва БМП.

У 2018 році у Німеччини було придбано 44 танки Leopard 2A7 та 24 самохідні гаубиці PzH 2000. Окрім самого озброєння угода охоплює широкий пакет додаткового обладнання. Крім того, було орендовано 12 танків Leopard A4HU для підготовки танкістів до надходження 2A7.

Угорщина вже третій рік поспіль, значно збільшує витрати на оборону. У 2021 році також передбачається виділення значних коштів на переозброєння армії сучасною технікою.