Укроборонпром повторно відзвітувався про освоєння ремонту клістронів для С-300, а СБУ викрила схему їх поставки з Росії

Автор: Олексій Махно
Укроборонпром повторно відзвітувася про освоєння ремонту клістронів для С-300, а СБУ викрила схему їх поставки з Росії

Завод «Генератор» став першим та єдиним в Україні підприємством, що освоїло поглиблений ремонт надвисокочастотних приладів КИУ-43 для зенітних ракетних систем С-300ПТ/ПС.

Про це повідомила пресслужба концерну «Укроборонпром». Повідомляється, що у рамках освоєння ремонту приладів відновили електролізер та отримали низку новітніх верстатів. Відтепер завод може ремонтувати надвисокочастотні прилади навіть з найскладнішими пошкодженнями. Для України це ексклюзивні послуги, – кажуть у концерні.

Першу партію відновлених КИУ-43 підприємство відвантажило ЗСУ у лютому-березні 2021 року.

Варто зауважити, що ДП «Завод «Генератор», ще у 2016 році на авіасалоні «Авіасвіт-ХХІ» представило клістрони для С-300, що начебто ремонтуються та навіть частково модернізуються підприємством без російських комплектуючих.

клістрон для РЛС Авіасвіт-ХХІ, 2016 рік

Проте ми вже звикли обережно ставитися до заяв пресслужби та посадовців Укроборонпрому та не сприймати їх на віру. Наприклад про початок виробництва гусениць на ДП «Завод імені В.О. Малишева» вони повідомляли, щонайменше двічі – спочатку в лютому 2019 року, а за 1,5 року ще раз «вперше розпочали виробництво» вже у серпні 2020 року. А цього року довго не могли розібратися, які гелікоптери вироблятиме (і чи вироблятиме) одеський авіазавод.

Нагадаємо, що торік відбулось резонансне вилучення слідчими ДБР у бригадах ППО під Києвом та біля Криму, клістронів – ключових елементів систем наведення на ціль зенітних ракетних комплексів, що поставило під загрозу національну безпеку країни. ДБР розслідувало ввезення з-за кордону клістронів, які не виробляються в Україні, та не можуть поставлятися офіційно тому, що виробляються у Росії. Після резонансу всі прилади повернули військовим.

Примітно, що контрабанду клістронів вміняють також Семену Семенченку та Євгену Шевченку у рамках справи «приватної військової компанії», про що сьогодні повідомила пресслужба СБУ.

Встановлені факти незаконного постачання зброї з РФ засвідчують відсутність у організаторів схеми будь-якого бажання зміцнити обороноздатність нашої держави. Мова йде виключно про приватні мотиви. Отримані дані повністю розвіюють міф, що окремі особи нібито допомагали державі. Як ви бачите, вони закуповували цю групу товарів (клістрони, які використовуються для запуску ракет С-300) за ціною у 30 тис. доларів, а продавали оборонним підприємствам – за 200 тис. доларів. Тобто ми бачимо, що про допомогу та відстоювання державницьких інтересів тут мова не йде
контрабанду клістронів вменяють також Семену Семенченку та Євгену Шевченку контрабанду клістронів вменяють також Семену Семенченку та Євгену Шевченку