Україна бере кредит на оплату французьких катерів

Україна бере кредит на оплату французських катерів

Україна позичить у Франції 116,3 млн євро на оплату 20 неозброєних французьких патрульних катерів, придбаних для морської охорони Державної прикордонної служби МВС України.

Сьогодні Кабінет Міністрів схвалив проєкт відповідного розпорядження, повідомляє УНН.

У пояснювальній записці йдеться, що у 2020 році Україна вже сплатила французькому постачальнику катерів – компанії Ocea, аванс у 689 млн грн. Згідно з контрактом, наступний платіж має відбутися у травні 2021 року.

Передбачається, що Україна отримає банківську позику (майже 76,3 млн євро), гарантом за якою виступатиме компанія Bpifrance Assurance Export, яка діятиме від імені та за дорученням уряду Франції. Також урядом Франції надається казначейська позика (40 млн євро).

Очікується, що кредитні договори підпишуть до 22 березня 2021 року.

Нагадаємо, минулого року Україна та Франція підписали угоду на виготовлення та технічну підтримку 20 патрульних катерів FPB 98 MKI для української морської охорони. Вартість контракту 136,5 млн євро, з яких 15% виплачує Україна з бюджету, 85% кредитні кошти.

Проєкт передбачає будівництво 20 катерів протягом трьох років. Чверть замовлення виконає вітчизняне підприємство. Компанія Ocea обрала партнером суднобудівний завод «Нібулон».

FPB 98 MKI – це маневрений патрульний катер з легкого алюмінію довжиною 32 метри, який розвиває швидкість у 30 вузлів. Дальність плавання складає 1200 морських миль. Катер має малу осадку для плавання на мілководді.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у липні 2020 року повідомив, що кожен катер буде оснащений системами оптико-електронного спостереження, RIB-човнами для оглядових груп, а також вітчизняним озброєнням: артилерійською установкою і кулеметами.

Україна бере кредит на оплату французських катерів

фото катеру © Ocea