Розвідник ВМСУ «Сімферополь» успішно відстрілявся на черговому етапі держвипробувань (ВІДЕО)

Сімферополь успішно відстрілявся на черговому етапі держвипробувань

Новий український розвідувальний корабель «Сімферополь» пройшов черговий етап державних випробувань у відкритому морі, зокрема тренувалися й захищатися.

Інформагенція Defense Express оприлюднила відео з одним з епізодів випробувань, під час яких корабель відпрацьовував маневр ухилення від вогню противника з відстрілом пасивних перешкод в оптичному, інфрачервоному та радіолокаційному діапазоні.

Нагадаємо, що на початку 2021 року Міністерство оборони України поширило заяву, щодо підготовки судового позову до ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» через невчасне виготовлення та постачання середнього розвідувального корабля проєкту «Лагуна». Відповідно до умов контракту, який було укладено 29 грудня 2017 року, корабель мали поставити ВМС до 20 вересня 2019 року, однак зобов’язання за контрактом завод не виконав.

У відповідь на звинувачення з боку Міноборони, ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» наполягає на тому, що сумлінно виконало свої зобов’язання за контрактом про виготовлення середнього розвідувального корабля Laguna, попри пандемію і тиск влади.

Новий корабель радіотехнічної розвідки ВМСУ вийшов у море фото © Сергій Смолєнцев / Думская

Корабель було закладено на заводі «Кузня на Рибальському» як риболовецький морозильний траулер, згодом корпус вирішили добудувати в якості розвідувального корабля для ВМСУ за темою «Лагуна». 23 квітня 2019 року судно спустили на воду, а у травні під час зварювальних робіт на ньому сталася пожежа. У жовтні минулого року корабель було доправлено до Одеси, для добудови на потужностях підприємства «Судноверф Україна».

Відомо, що корабель, призначення якого ведення радіо-, радіотехнічної, радіолокаційної та оптико-електронної розвідки, обладнаний вітчизняною станцією пасивної радіотехнічної розвідки (СРР) «Мельхіор» ДП НДІ «Квант-Радіолокація», характеристики якої перевищують можливості відомої СРР «Кольчуга» – максимальна дальність виявлення цілей до 450 км, одночасно може відстежувати до 200 цілей на воді, у повітрі та на узбережжі. Також серед ймовірного обладнання можуть бути імпортовані до України у травні 2019-го широкосмугові пеленгаторні антени компанії Rohde & Schwarz.

Технічні характеристики корабля:
Довжина: 54,8 м
Ширина: 9,8 м
Водотоннажність: 1220 т
Швидкість: 11,6 вуз
Дальність плавання: 7200 миль
Автономність: 28 діб
Екіпаж: 29 осіб