Розвиток танкових снарядів на основі збідненого урану

Автор: Кирило Рябов
Розвиток танкових снарядів на основі збідненого урану

У боєкомплект ряду сучасних основних бойових танків входять бронебійні підкаліберні снаряди з сердечником зі збідненого урану і його сплавів. Через особливі конструкцію та матеріал такої боєприпас має високі бойові характеристики й тому вельми цікавий для армій. Водночас розвитком таких снарядів поки займається лише кілька країн.

Перші американські

При розробці майбутнього ОБТ M1 Abrams американська промисловість зіткнулася з проблемою подальшого підвищення пробивальної дії. Для танку пропонувалася 105-мм нарізна гармата M68A1, боєприпаси якої вже не мали серйозного запасу характеристик на майбутнє. Наприкінці сімдесятих це питання було вирішене шляхом розробки нових БОПС (бронебійний оперений підкаліберний снаряд), прийнятих на озброєння в вісімдесятих.

Схема американського снаряда M735 в базовій конфігурації. Модернізований M735A1 відрізнявся лише матеріалом сердечника Схема американського снаряда M735 в базовій конфігурації. Модернізований M735A1 відрізнявся лише матеріалом сердечника. (джерело: Steelbeasts.com)

У 1979 році було розроблено та випробувано снаряд M735A1 – версія виробу M735 з урановим сердечником замість вольфрамового. Попри на переваги над попереднім зразком, цей БОПС на озброєння не прийняли. Потім з'явився більш вдалий снаряд M774. Протягом вісімдесятих років на озброєння взяли 105-мм БОПС M833 і M900 з кращими характеристиками.

Схема виробу M774 Схема виробу M774.(джерело: Steelbeasts.com)

В ході розвитку 105-мм бронебійних снарядів вдалося отримати досить високі характеристики. Початкова швидкість досягла або перевищила 1500 м/с. Більш пізні уранові сердечники на дистанції 2 км пробивали 450-500 мм гомогенної броні. Вважалося, що це достатньо для боротьби з сучасними танками ймовірного противника.

Збільшений калібр

Проєкт модернізації танка M1A1 передбачав заміну 105-мм гармати більш потужною 120-мм гладкоствольною гарматою M256. Для останньої був створений БОПС нового покоління з більш високими характеристиками – M829. В ході його розробки вирішили остаточно відмовитися від вольфрамового вражаючого елементу на користь більш ефективного уранового.

Виріб M829 отримав сердечник довжиною 627 мм, діаметром 27 мм і масою ок 4,5 кг, доповнений алюмінієвим головним обтічником і хвостовим оперенням. Початкову швидкість збільшили до 1670 м/с, що дозволило підвищити пробивальність до 540 мм на 2 км. Базовий M829 був прийнятий на озброєння разом з ОБТ M1A1.

Постріл з БОПС M829. Привертає увагу мала довжина снаряда. Постріл з БОПС M829. Привертає увагу мала довжина снаряда. (джерело: Inetres.com)

До початку дев'яностих був створений і прийнятий снаряд M829A1, який отримав новий сердечник. Урановий стрижень масою 4,6 кг мав довжину 684 мм при діаметрі 22 мм. Початкову швидкість скоротили до 1575 м/с, проте пробивальність перевищила 630-650 мм, а ефективна дальність виросла до 3 км.

Уже в 1994 р з'явився вдосконалений варіант M829A1 – M829A2. За рахунок впровадження нових технологій і матеріалів вдалося наростити початкову швидкість на 100 м/с і збільшити бронепробиття. Крім того, скоротилася маса пострілу в цілому.

На початку двохтисячних з'явився БОПС M829A3, призначений для ураження об'єктів з динамічним захистом. Це завдання вирішено за допомогою композитного сердечника, що включає «лідируючий» сталевий елемент і основний урановий. Загальна довжина сердечника зросла до 800 мм, маса – до 10 кг. За початкової швидкості 1550 м/с такий снаряд здатний пробити не менше 700 мм броні з 2 км.

Розрізний макет снаряда M829A2 Розрізний макет снаряда M829A2. (джерело: US Army)

Наразі запущено серійне виробництво останньої моделі БОПС для гармати M256 під позначенням M829A4. Характерною особливістю цього виробу є максимально можлива довжина сердечника, що дозволило збільшити його масу та енергетичні показники – а отже і параметри пробивальності. M829A4 призначений для використання танками M1A2 з пакетами модернізації SEP.

Підсумки розвитку

Американська промисловість зайнялася тематикою танкових уранових БОПС в середині сімдесятих, і вже на початку наступного десятиліття в армію пішли перші серійні зразки. Надалі розвиток цього напрямку продовжився і призвів до цікавих результатів.

Впровадження збідненого урану дозволило армії США вирішити відразу кілька завдань. В першу чергу, вдалося отримати вигідне співвідношення розмірів, маси і швидкості снаряда, що позитивно позначилося на бойових якостях. При створенні БОПС M735A1 зростання бронепробиття склало менше ніж 10% в порівнянні з вольфрамовим M735, але потім з'явилися більш вдалі зразки з іншим зростанням характеристик.

Найсучасніший БОПС для M256 – M829A4 Найсучасніший БОПС для M256 – M829A4. (джерело: Sturgeonshouse.ipbhost.com)

Закордонна відповідь

Незабаром після США тематикою уранових снарядів для танкових гармат зайнялися декілька країн, але тільки в СРСР і Росії такі проєкти набули повноцінного розвитку. На озброєння поставлено кілька подібних БОПС і повідомляється про розробку нових.

У 1982 р. на озброєння Радянської армії поступив 125-мм снаряд 3БМ-29 «Надфиль-2» для гармати 2А46. Його активна частина була виконана зі сталі та несла сердечник з уранового сплаву. Пробиття з 2 км досягало 470 мм. За цим параметром 3БМ-29 випереджав інші радянські розробки з іншими сердечниками, але перевага не була принциповою.

Снаряд 3БМ-46 з провідним пристроєм Снаряд 3БМ-46 з провідним пристроєм. (джерело: Russianarmor.info)

У 1985-му з'явився монолітний урановий снаряд 3БМ-32 «Вант». Вражаючий елемент довжиною 480 мм і масою 4,85 кг при початковій швидкості 1700 м/с міг пробити 560 мм броні. Подальшим розвитком цієї конструкції став виріб 3БМ-46 «Свинець», що з'явився на початку дев'яностих. Шляхом подовження сердечника до 635 мм вдалося довести пробивальність до 650 мм.

В останні роки ведеться розробка нового покоління танкових БОПС. Так, існує новий снаряд 3БМ-59 «Свинець-1». За різними даними, з дальності 2 км він здатний пробити не менше 650-700 мм броні. Існує модифікація цього боєприпасу з вольфрамовим сердечником. Також розробляються нові постріли для перспективної гармати 2А82 і систем більшого калібру. Припускається, що деякі з таких проєктів передбачають застосування сплавів урану.

Змішана номенклатура

Таким чином, радянська і російська промисловість врахували свій і закордонний досвід, результатом чого стало послідовне створення декількох БОПС з урановим сердечником. Подібні боєприпаси стали хорошим доповненням до наявних вольфрамових снарядів, але так і не змогли витіснити їх. В результаті боєкомплект російських ОБТ може включати різні снаряди з різними характеристиками.

Загальний вигляд пострілу 3БМ-59/60 Загальний вигляд пострілу 3БМ-59/60. (джерело: Russianarms.ru)

При цьому сплави урану повністю виправдали себе і дозволили в обмежені терміни отримати значний приріст бойових характеристик. Поява перших БОПС з урановими сердечниками забезпечило стрибок з 400-430 до 470 мм пробивальності, а подальший розвиток дозволив вийти на більш високий рівень. Втім, розвиваються не тільки уранові снаряди. Традиційні конструкції з твердими сплавами ще не використали весь свій потенціал.

Минуле і майбутнє

Урановий сердечник бронебійного снаряда має ряд важливих переваг перед сталевими або вольфрамовими аналогами. Трохи програючи в щільності, він твердіше, міцніше і більш ефективний з точки зору пробиття броні. Крім того, уламки уранового снаряда мають властивість загорятися в заброньовому просторі, що перетворює боєприпас в бронебійно-запальний.

У США давно зрозуміли всі переваги таких БОПС, і результатом цього стала повна відмова від альтернативних конструкцій і матеріалів. В інших країнах склалася інша ситуація. Так, учасники НАТО нерідко мають на озброєнні змішану номенклатуру: одночасно використовуються твердосплавні снаряди, в т.ч. власного виробництва, та імпортовані з США уранові. Росія теж використовує різні класи БОПС, але виробляє їх самостійно.

Будь-які передумови до зміни ситуації, що склалася відсутні. Збіднений уран зайняв своє місце у сфері бронебійних снарядів і буде зберігати його в доступному для огляду майбутньому. Те ж стосується й інших матеріалів. Причини цього прості: використовувані матеріали для сердечників ще не розкрили весь свій потенціал. А подальший розвиток танкових озброєнь відкриває перед ними нові горизонти.




Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.
Українською мовою перекладено спеціально для Ukrainian Military Pages

Використані джерела:
topwar.ru