Верховний Суд визнав генерала Назарова невинуватим у загибелі десантників у збитому Іл-76

 ІЛ-76

Верховний Суд ухвалив рішення визнати генерал-майора Віктора Назарова невинуватим у загибелі українських військових у збитому російськими терористами літаку Іл-76.

Про це інформує пресслужба Верховного Суду України.

21 травня 2021 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду за результатами розгляду справи щодо Назарова Віктора Миколайовича за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 КК України, скасував постановлені судові рішення і закрив кримінальне провадження у зв’язку з відсутністю в діянні Назарова В. М. складу кримінального правопорушення.

Рішення суду касаційної інстанції мотивовано тим, що на підставі встановлених судами фактичних обставин справи, їхній висновок про те, що Назаров В. М. мав можливість запобігти терористичному акту, в результаті якого був збитий літак ІЛ-76-МД та загинуло 49 військовослужбовців Збройних Сил України, є неправильним.

З повним текстом постанови ККС ВС у справі № 185/12161/15-к (провадження № 51-6169км20) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень - https://reyestr.court.gov.ua/.

Нагадаємо, що військово-транспортний літак ІЛ-76 (бортовий номер 76777, серійний номер 0083 482 490) 25-ї бригади транспортної авіації Повітряних Сил ЗСУ летів у складі групи з трьох літаків до аеропорту «Луганськ». Літак мав сідати другим, приблизно о 1:00 ночі 14 червня 2014 року під час заходу на посадку, він був збитий російсько-терористичними формуваннями за допомогою ПЗРК. На борту літака перебувало 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітрянодесантної бригади та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Список загиблих.

За результатами розслідування були зібрані беззаперечні докази того, що голова терористичної організації «ЛНР» І.Плотницький, який на час скоєння злочину був командиром незаконного збройного формування «батальйон «Зоря», разом з А. Патрушевим (на той час його заступником) та командиром НЗФ «Вітязь» О.Гурєєвим були безпосередніми організаторами терористичного акту. З метою блокування сил АТО вони влаштували засідки та керували групами бойовиків, озброєних ПЗРК, що перекривали авіасполучення аеропорту Луганська.

7 жовтня 2017 року СБУ повідомила, що підозрює найманців ПВК «Вагнер» Олександра Гуральова з Улан-Уде та Андрія Лєбєдєва з Ярославської області у тому, що вони безпосередньо стріляли з ПЗРК по літаках. За даними СБУ, всього до операції штурму аеропорту та збиття літака було залучено 72 найманці ПВК «Вагнер». На той час, 15 з них були вже мертві. 14 червня 2019-го, СБУ повідомила, що слідчими встановлено безпосередню причетність генерал-майора ЗС РФ Євгена Нікіфорова. Саме Євген Нікіфоров віддав наказ Дмитру Уткіну з ПВК Вагнер на знищення українського транспортного літака ІЛ-76.

Водночас 25 листопада 2014 року, було заарештовано заступника керівника антитерористичної операції генерал-майора Віктора Назарова, за підозрою у недбальстві, і, яка полягала у нехтуванні інформацією про підготовку теракту, що призвело до збиття літака ІЛ-76.

27 березня 2017 року, Павлоградським судом Дніпропетровської області, генерал-майора Віктора Назарова визнано винним у вчинені злочину передбаченому ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків) та засуджено до 7 років позбавлення волі (Повний текст вироку).

16 грудня 2020 року Дніпровський апеляційний суд залишив вирок Назарову без змін, проте виконання вироку було призупинено через подання скарги до Верховного Суду.

У січні 2021 року було оприлюднено спільну заяву, яку підписали експосли США, американські генерали та експерти. Вони закликали українське керівництво переглянути рішення про покарання генерала Віктора Назарова. Серед 16 підписантів – генерал у відставці Повітряних сил США Філіп Брідлав, генерали у відставці Веслі Кларк і Бен Годжес, експосли США в Україні Джон Гербст, Вільям Тейлор, Роман Попадюк і Стівен Пайфер, колишній заступник генсека НАТО та експосол США у РФ Александер Вершбоу.



Підписанти підтримали дослідження ексрадника міністра оборони США, президента The Potomac Foundation доктора Філіппа Карбера і генерал-лейтенанта у відставці, екскомандувача американської армії в Європі Бена Годжеса. 22 грудня в газеті Kyiv Post вони вказали на можливі небезпечні наслідки засудження генерала Віктора Назарова.

Як зазначили автори звернення, єдиним, хто несе відповідальність за збиття літака, є Росія, однак цей очевидний факт все частіше губиться в екзальтованих намаганнях України знайти і покарати «злочинця» всередині країни. І генерал-майор Назаров, і Збройні Сили України у цій ситуації є радше «жертвами», адже відбувається криміналізація рішень військового керівництва відповідно до цивільного права (тобто «права мирного часу»). Ця ситуація посилає чіткий сигнал офіцерам і військовим командирам, культивуючи нерішучість чи навіть «фобію приймати рішення», що рівнозначне самознищенню на сучасному полі бою.