У Дніпрі суд відхилив апеляцію генерала Назарова

 ІЛ-76

Дніпровський апеляційний суд відхилив апеляцію Віктора Назарова, якого було визнано винним у службовому недбальстві, що призвело до загибелі 49 військових, внаслідок збиття літака ІЛ-76 над луганським летовищем 14 червня 2014 року.

27 березня 2017 року, Павлоградським судом Дніпропетровської області, генерал-майора Віктора Назарова визнано винним у вчинені злочину передбаченому ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків) та засуджено до 7 років позбавлення волі (Повний текст вироку).

26 вересня 2017 року, Апеляційний суд Дніпропетровської області почав розгляд апеляційної скарги генерал-майора Назарова. З того часу тривав її розгляд. 22 січня 2018 року була призначена повторна експертиза, ще одну апеляційний суд призначив у лютому 2019-го.

Сьогодні апеляційний суд залишив без змін рішення Павлоградського міскрайонного суду.

Віктор Назаров з рішенням не згодний і планує подавати касаційну скаргу. Він виступив в суді з промовою, в якій заявив про презумпцію невинуватості: «Вчинення іншими особами терористичного акту (збиття літака) виключає притягнення мене до відповідальності».

Нагадаємо, що військово-транспортний літак ІЛ-76 (бортовий номер 76777, серійний номер 0083 482 490) 25-ї бригади транспортної авіації Повітряних сил ЗСУ летів у складі групи з трьох літаків до аеропорту «Луганськ». Літак мав сідати другим, приблизно о 1:00 ночі 14 червня 2014 року під час заходу на посадку, він був збитий російсько-терористичними формуваннями за допомогою ПЗРК. На борту літака перебувало 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітрянодесантної бригади та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Список загиблих.

За результатами розслідування були зібрані беззаперечні докази того, що голова терористичної організації «ЛНР» І.Плотницький, який на час скоєння злочину був командиром незаконного збройного формування «батальйон «Зоря», разом з А. Патрушевим (на той час його заступником) та командиром НЗФ «Вітязь» О.Гурєєвим були безпосередніми організаторами терористичного акту. З метою блокування сил АТО вони влаштували засідки та керували групами бойовиків, озброєних ПЗРК, що перекривали авіасполучення аеропорту Луганська.

7 жовтня 2017 року СБУ повідомила, що підозрює найманців ПВК «Вагнер» Олександра Гуральова з Улан-Уде та Андрія Лєбєдєва з Ярославської області у тому, що вони безпосередньо стріляли з ПЗРК по літаках. За даними СБУ, всього до операції штурму аеропорту та збиття літака було залучено 72 найманця ПВК «Вагнер». На той час, 15 з них були вже мертві. 14 червня 2019-го, СБУ повідомила, що слідчими встановлено безпосередню причетність генерал-майора ЗС РФ Євгена Нікіфорова. Саме Євген Нікіфоров віддав наказ Дмитру Уткіну з ПВК Вагнер на знищення українського транспортного літака ІЛ-76.

Водночас, 25 листопада 2014 року, було заарештовано заступника керівника антитерористичної операції генерал-майора Віктора Назарова, за підозрою у недбальстві, і, яка полягала у нехтуванні інформацією про підготовку теракту, що призвело до збиття літака ІЛ-76.