Військовослужбовці не можуть відмовитись від вакцинації, бо цього вимагає Статут

Військовослужбовці не можуть відмовитись від вакцінації, бо цього вимагає Статут

Обов'язковість щеплень для військовослужбовців визначена Статутом внутрішньої служби ЗС України. Військовослужбовець може бути звільнений від щеплення лише за висновком лікаря.

Нагадаємо, що з 14 липня у Збройних Силах України розпочали примусову вакцинацію особового складу проти COVID-19. Щеплення мають зробити всі незалежно від наявності бажання. Відповідальність за вакцинацію покладена на командирів військових частин. При цьому деякі військові відмовляються та намагаються уникнути щеплень.

Водночас стаття 243 Статуту внутрішньої служби ЗС України визначає, що щеплення для військових обов'язкові. Зокрема йдеться, що планові запобіжні щеплення проводяться відповідно до календаря щеплень, а щеплення за епідемічними показаннями (до яких відноситься пандемія COVID-19) проводяться за наказом старшого командира (начальника).

243. Усім військовослужбовцям проводяться запобіжні щеплення проти основних інфекційних хвороб. Щеплення можуть бути плановими і проводитися за епідемічними показаннями.

Планові запобіжні щеплення всьому особовому складові військової частини проводяться відповідно до календаря щеплень, а щеплення за епідемічними показаннями – за наказом старшого командира (начальника).

Від проведення щеплень військовослужбовці звільняються тільки за висновком лікаря.

Відмітки про щеплення заносяться у військові квитки і засвідчуються печаткою військової частини, а до медичних книжок додатково заносяться відмітки про звільнення від щеплень.

Нагадаємо, що Статут внутрішньої служби ЗС України затверджений Законом України.