Британська Rolls-Royce відмовилась продавати Україні водомети для військових катерів

Британська Rolls-Royce відмовилась продавати Україні водомети для військових катерів

Британська Rolls-Royce відмовилась продавати Україні водомети для десантно-штурмових катерів «Кентавр», що були закладені для Військово-Морських Сил України в 2016 році.

Про це повідомив ексрадник п'ятого Президента України та експомічник міністра оборони Юрій Бірюков у коментарі щодо кримінальної справи що стосується закупівлі цих катерів у ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському».

Історія з десантно-штурмовими кораблями Кентавр для мене все більше починає бути схожим на закручений детектив. Тут і Rolls-Royce, які повинні були поставити водомети на кораблі. Ось тільки вони за 5 днів до поставки відмовилися це робити, пославшись на відсутність дозволу на поставку товарів подвійного призначення. Дивно, адже для російських Рапторів (в чомусь аналог Кентавра) водомети вони легко поставляють. Страшно припустити, що бізнес – це нічого особистого.

Зазначимо, що на перших двох катерах проєкту 58503 шифр «Кентавр-ЛК» («Малин» та «Станіслав») стоять два дизелі Caterpillar та водомети новозеландської компанії Hamilton Jet.

Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду

Перші «Кентавр-ЛК» розпочали заводські випробування у 2018-му та мали перейти у 2019-му до державних, проте наразі вони так і не прийняті ВМС України. За наявною відкритою інформацією їх не можуть передати замовнику через наявні недоліки та невідповідність заявленим характеристикам, зокрема щодо швидкості.

Катери не спроможні виконувати покладені на них функції зацікавили ДБР.

Кентавр-ЛК вийшов у море з морською піхотою

28 квітня ДБР провело обшуки на ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» за підозрою у постачанні ЗС України неякісної техніки за завищеною ціною. Зокрема це стосується й перших двох катери типу «Кентавр-ЛК», які приступили до ходових випробувань у 2018 році.

2 липня, ДБР оголосило про підозру колишньому заступнику міністра оборони, голові правління ПрАТ «Кузня на Рибальському» та двом колишнім начальникам Департаменту військово-технічної політики, розвитку ОВТ Міністерства оборони.

Кентавр-ЛК вийшов у море з морською піхотою

Усіх посадовців слідчі ДБР підозрюють у змові та організації поставок до ЗСУ впродовж 2016-2018 років військової техніки низької якості. Йдеться про бойові катери та медичні автомобілі, які, на думку слідства, не відповідали встановленим вимогам та не можуть використовуватися у ЗС України. ДБР вважає, що це завдало державі збитків на суму понад 475 млн гривень.

Кентавр-ЛК вийшов у море з морською піхотою

7 липня Печерський суд розглянув клопотання слідчих та задовольнив його у повному обсязі, обравши голові правління ПрАТ «Кузня на Рибальському» запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою внесення застави у сумі понад 443 млн гривень.

Кентавр-ЛК вийшов у море з морською піхотою

Зауважимо, що у жовтні 2019 року заступник начальника штабу Командування ВМС капітан 1-го рангу Андрій Риженко говорячи про попередника «Кентаврів» – малі броньовані артилерійські катери типу «МБАК», повідомив, що у ВМС визнали невдалою концепцію бронювання катера – він вийшов важким і дорогим. Схоже, що «Кентаври-ЛК», які не можуть вийти на заявлену швидкість ходу, мають схожі проблеми.

Нагадаємо також, що у 2019 році «Кузня на Рибальському» на «Зброя та безпека 2019» оприлюднила уточнені характеристики катерів «Кентавр-ЛК». Зокрема на 6 тонн зросла водотоннажність – із 47 до 53-х, збільшилася максимальна осадка із 1,06 до 1,2 м, покращилась морехідність – із 4 до 5 балів. Відомості про габаритні розміри, швидкість, дальність плавання та кількість екіпажу із десантом не змінилися.


Швидкісний десантно-штурмовий катер проєкту 58503 (шифр «Кентавр-ЛК») розроблений КБ заводу «Кузня на Рибальському» на основі проєкту 58181 (шифр «Кентавр») миколаївського державного підприємства «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (ДПЦК), що своєю чергою створений на базі катеру проєкту 58155 («Гюрза-М»).