ДБР обшукало «Кузню на Рибальському» і «Богдан Моторс»

Автор: Олексій Махно
З Кузні на Рибальському примусово стягнули 792 тисяч штрафу за зрив контракту в інтересах ВМСУ

ДБР 28 квітня провело обшуки на підприємствах ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» та підрозділах ПАТ «АК «Богдан Моторс», які підозрюються у постачанні Збройним Силам України неякісної військової техніки за завищеними цінами.

Речниця Державного бюро розслідувань Ольга Чиканова у коментарі «Суспільному» повідомила, що обшуки проводилися в межах кримінального провадження за фактами закупівлі Міноборони військової техніки, обладнання та послуг неналежної якості та за завищеними цінами.

В ході досудового слідства вивчаються обставини: перевищення влади посадовими особами Міністерства оборони України, що пов’язано із безпідставним завищенням вартості товарів та послуг і постачання до підрозділів ЗСУ в особливий період неякісної продукції, яка не відповідає вимогам державних стандартів

Нагадаємо, що ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» поставляла Військово-Морським Силам броньовані катери типу «МБАК» і «Кентавр-ЛК», при чому останні вже другий рік не можуть передати замовнику через наявні недоліки та невідповідність характеристикам.



Також початку 2021 року Міністерство оборони України поширило заяву, щодо підготовки судового позову до ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» через невчасне виготовлення та постачання середнього розвідувального корабля проєкту «Лагуна». Відповідно до умов контракту, який було укладено 29 грудня 2017 року, корабель мали поставити ВМС до 20 вересня 2019 року, однак зобов’язання за контрактом завод не виконав.

У відповідь на звинувачення з боку Міноборони, ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» наполягає на тому, що сумлінно виконало свої зобов’язання за контрактом про виготовлення середнього розвідувального корабля Laguna, попри пандемію і тиск влади.

Новий корабель радіотехнічної розвідки ВМСУ вийшов у море фото © Сергій Смолєнцев / Думская

Автомобільна компанія «Богдан Моторс» постачала армії санітарні автомобілі Богдан-2251, позашляховики Богдан 2351, вантажівки Богдан-6317, Богдан-5316 локалізовані МАЗ-6317, МАЗ-5316), також Національній гвардії та Державній прикордонній службі постачались автомобілі Богдан-3373 (на базі агрегатів Hyundai HD72).

За даними фінансової звітності, прибутки ПрАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» у 2019 році зросли на 2258% – з 25 млн грн у 2018-му до 609 млн грн. Проте у 2020 році справи у компанії пішли набагато гірше. Зокрема АК «Богдан Моторс» фактично закрила завод у Черкасах, який виготовляв автомобільну техніку для Міністерства оборони, а один з кредиторів «Богдан Моторс» подав заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство компанії.