В ЗСУ найменше грошове забезпечення льотчиків серед всіх силових структур України

Введення 10-річних контрактів не допомогло – пілоти й далі звільняються

У Повітряних Силах Збройних Сил України найменше грошове забезпечення льотчиків серед формувань оборонного та безпекового сектору держави.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на коментар Командування ПС ЗСУ для Радіо Свобода.

Зокрема повідомляється, що в залежності від займаної посади та терміну служби виплати українським льотчикам бойової авіації складає від 19 000 до 24 000 гривень.

В той самий час пілот у Державній прикордонній службі отримує 28 тисяч гривень, Нацгвардії – 32 тисячі, в Державній службі з надзвичайних ситуацій – 36 тисяч, а у поліції – 50 тис. грн.

В ЗСУ найменше грошове забезпечення льотчиків серед всіх силових структур України

Такі розбіжності у грошових виплат мають різні пояснення, наприклад до Національної поліції набирають цивільних пілотів, де ринок праці пропонує більшу заробітну платню.

В Командуванні Повітряних Сил ЗСУ вказують, що за два крайні роки звільнилось близько 140 осіб льотного складу.

Департамент фінансів підтримав дану ідею, вони погодили дану доповідь, наразі вона перебуває у Генеральному штабі. На жаль поки що позитивного рішення Головнокомандувача про її підписання не прийнято, – розказав у коментарі представник Командування ПС ЗС Олег Гарвилко про наміри збільшення грошового забезпечення льотчиків

Водночас, самі пілоти кажуть, що йдуть зі служби не лише через малу зарплату, а й через побутові складнощі й головне – бюрократію.

Нагадаємо, що у 2018 році в інтернеті була поширена сканкопія листа начальника Генерального штабу - головнокомандувача ЗСУ генерала армії України Віктора Муженка до міністра оборони Степана Полторака, в якому зазначалося, що грошове забезпечення військового льотчика складає близько 12 тис. грн, водночас зарплата у державній авіації 18 тисяч, в цивільних авіакомпаніях 120 тис. грн. На підготовку військового льотчика витрачається від 8 до 10 років і витрачається з бюджету близько 320 млн грн.

З метою виправлення ситуації міністр оборони підписав наказ про підвищення грошового забезпечення військовослужбовцям, які входять до льотного складу ЗС України, встановивши 100 відсоткову надбавку за виконання особливо важливих завдань.

Так, грошове забезпечення командира авіабригади з травня 2018 року зросло з 17 тис. грн до 28 тисяч, командира ескадрильї – з 13 до 21 тис. грн, льотчиків – з 12 до 17 тис. грн.

Крім того, було підготовлено та у жовтні 2019 року прийнято Верховною Радою законопроєкт №1227 щодо збільшення мінімального терміну першого контракту для пілотів до 10 років.

Законом було збільшено строк служби за контрактом для військових, які закінчили вищі військові навчальні заклади за спеціальностями льотного складу авіації вдвічі – з 5 до 10 років, з можливістю продовження на строк від 5 до 10 років.