Як «Мотор Січ» виготовляє лопаті для гелікоптерів (ВІДЕО)

Ми-8 ЗСУ

Україна стала п'ятою країною у світі, яка виготовляє композитні лопаті для гелікоптерів Ми-8 та Ми-24. Випуск цих сучасних деталей розпочали на запорізькому авіапідприємстві.

Вони легші та мають більший ресурс використання, ніж старі – металеві. Перші комплекти таких лопатей виготовили на замовлення Міноборони. І їх вже отримали військові авіапідрозділи Збройних Сил України. Про це повідомляє кореспондент 5 каналу Денис Розенков.

Начальник цеху з виробництва лопатей демонструє заготовки, які стануть елементами повітряного гвинта гелікоптера. Замість застарілих металевих сплавів – тепер вони з композитних матеріалів.

«Ось цей ланжерон виконаний. Це – скловолокно кількох напрямків. Цей ланжерон кладуть із 128 шарів. А потім при температурі +160°C, вони полімеризуються в печах», – розповів начальник цеху виробництва лопатей Сергій Буренко.

Повітряний гвинт із такими композитними лопатями легший. У нього значно збільшується ресурс використання. А найголовніше – його простіше ремонтувати.

«Якщо навіть якесь механічне пошкодження, на бойовому вертольоті, або там куля пробила, в польових умовах можна відремонтувати», – зазначив Сергій Буренко.

Досі композитні лопаті виготовляли лише чотири країни: США, Англія, Франція та Росія. Тому для ремонту та модернізації гвинтокрилів ці деталі доводилося закуповувати. Тепер виготовляє Україна: підприємство «Мотор Січ».

Окрім медиків та рятувальників, головні замовники нових лопатей – військові. Перші комплекти на замовлення Міністерства оборони України вже передали військовим частинам Збройних Сил України. У кожному по 5 штук.

Нагадаємо, що у травні підприємство сертифікувало виробництво металевих лопатей для Ми-24, які успішно пройшли льотні випробування та вже надходять до Збройних Сил України. Раніше металеві лопаті для гелікоптерів Ми-24 виробляли лише США, Росія і Китай. Тоді ж повідомлялось про випробування композитних лопатей для Ми-8 та Ми-24.