Кабмін має доопрацювати Держбюджет-2022 для збільшення грошового забезпечення військовим

Проєкт бюджету-2022: порівняння видатків на силовиків

Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону про Державний бюджет на 2022 рік та затвердила ключові параметри, що мають бути обов’язково враховані при доопрацюванні бюджету Кабміном до другого читання, згадали й про військових.

Так, сьогодні, 20 жовтня, прийнято Постанову Верховної Ради № 6000-П про висновки та пропозиції до проєкту Закону України про Державний бюджет України на 2022 рік.

Зокрема відповідно до документа Кабінет Міністрів України при підготовці проєкту Закону України про Державний бюджет України на 2022 рік до другого читання має:

Доопрацювати показники видатків проєкту державного бюджету на 2022 рік по статтях, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони України, на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України виходячи з обсягу видатків для сектору безпеки і оборони України (у відсотках від прогнозного валового внутрішнього продукту) на рівні, не меншому від передбаченого у законопроєкті, з урахуванням реальних потреб суб’єктів сектору безпеки і оборони, насамперед щодо збільшення розмірів грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських та інших працівників.

Нагадаємо, що 8 жовтня міністр оборони Андрій Таран заявив, що запланований бюджет Міноборони на 2022 рік не дозволяє підвищувати грошове забезпечення військовим наступного року, якщо його не збільшити. Адже запланованих 131 млрд грн на 2022 рік, вистачить лише щоб платити військовим на рівні 2019-2020 років без боргів (що мають місце цього року).

Він, зокрема, повідомив, що до бюджетної пропозиції Міністерства оборони України на 2022 рік за напрямом грошового забезпечення було включено потребу в сумі 93,0 млрд гривень, що на 39,8 млрд гривень більше ніж у 2021 році. Виділення такої суми дозволило б значно підвищити розміри грошового забезпечення та наблизити їх до розмірів країн-членів НАТО.

Проте в проєкті Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» Міністерству оборони України за фондом грошового забезпечення враховані видатки на виплату грошового забезпечення в сумі 62,5 млрд гривень (з загального бюджету 131 млрд), що лише на 8,9 млрд гривень більше ніж у попередньому році, або на 11,7%.

Ці додаткові кошти не забезпечать підвищення розмірів грошового забезпечення, а лише дозволять в 2022 році виплачувати військовослужбовцям місячне грошове забезпечення в розмірах 2019-2021 років, винагороду за участь в ООС, індексацію грошового забезпечення, інші обов’язкові виплати та утримувати збільшену чисельність військовослужбовців ЗC України, визначену Законом України «Про чисельність Збройних Сил України».

За словами Андрія Тарана, Міноборони порушило перед РНБО питання щодо необхідності підвищення у 2022 році розмірів грошового забезпечення військовослужбовцям ЗС України. Пунктом 3 Рішення РНБО від 17 вересня 2021 року, затвердженого Указом Президента від 20 вересня 2021 року № 477/2021, Кабінету Міністрів доручено опрацювати питання щодо підвищення розмірів грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ.

Після прийняття Постанови Верховної Ради № 6000-П у другому читанні (що орієнтовно має відбутися за два тижні) «м'яч перейде» на бік уряду, який має переглянути фінансування Міноборони на наступний рік до розгляду проєкту бюджету у другому читанні.