США замовили ще шість катерів Mark VI для України

США замовили ще шість катерів Mark VI для України

Компанія SAFE Boats International отримала контракт від Міноборони США на виготовлення шести патрульних катерів типу Mark VI призначених для ВМС України.

У повідомленні Пентагону йдеться, що катери мають бути виготовлені до березня 2025 року. Вартість контракту складає 84,25 млн дол.

Зазначимо, що це вже другий контракт на катери для України. У грудні 2020 року компанія SAFE Boats International, вже отримала контракт на виготовлення для України двох патрульних катерів MK VI з фіксованою ціною 20 млн дол. Катери мають бути готові до грудня 2022 року.

Новий контракт включає опціон на ще два катери.

Нагадаємо що 17 червня 2020 року Державний департамент США погодив запит Україні на продаж, за програмою Foreign Military Sale (FMS), 16 сучасних патрульних катерів Mark VI та пов'язаного з ними озброєння (32 модулі MSI Seahawk A2; 40 гармат MK44 Bushmaster II та ін.), загальною орієнтовною вартістю 600 мільйонів доларів.

США схвалили продаж Україні 16 катерів Mark VI, а також 72 гармат та іншого обладнання на $600 млн США схвалили продаж Україні 16 катерів Mark VI, а також 72 гармат та іншого обладнання на $600 млн фото: Дистанційна керована гармата MSI Seahawk A2

При цьому шість катерів Mark VI Україна мала отримати безоплатно в рамках допомоги США. Ще десять, за бажанням, могла придбати за власні кошти.

У березні 2021 року США погодили передачу Україні, в рамках матеріально-технічної допомоги, двох додаткових катерів Mark VI, таким чином ВМСУ безоплатно отримають вісім катерів.