Міноборони на потреби армії не вистачає 7,1 млрд грн

зсу

Для того, щоб виплачувати грошове забезпечення всім військовослужбовцям, доводиться економити кошти на закупівлі пального і виплаті премій вищому керівному складу Міноборони.

Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді повідомив заступник міністра оборони Олександр Носов, повідомляє Укрінформ.

«Щодо грошової винагороди за вересень місяць, вона виплачена на 100%. Щодо нагороди за участь у бойових діях у зоні виконання (завдань в районі Операції – ред.) Об’єднаних сил, вона виконана повністю за серпень. На сьогодні ми маємо заборгованість по виплаті одноразових винагород у розмірі 2 млрд 100 млн грн. Ми повністю це виплатимо у випадку, якщо нам буде внесено зміни в проєкт закону про зміни до бюджету за 2021 рік. Тому що в цілому у нас є нестача в грошах в Міністерстві оборони в обсязі 7,1 млрд грн», – сказав Носов.

Він наголосив, що для оплати винагород військовим оборонному відомству доводиться забирати гроші з інших напрямків.

«Для того, щоб виплачувати винагороду всім військовослужбовцям, в тому числі одноразові виплати. Ми зараз йдемо на те, що економимо гроші на закупівлі пального і на виплати премій вищому керівному складу Міністерства оборони», – зауважив посадовець.

Нагадаємо, що ще 10 вересня Міноборони повідомляло, що на виплати військовим до кінця 2021 року не вистачає 5,7 млрд грн, виділення яких не передбачено у бюджеті на 2021 рік.



Також відомо, що на сьогодні борг по вже простроченим виплатам складає 2,3 млрд грн. Грошове забезпечення солдата на 27% менше середньої зарплати по Україні, а зарплати військовим останній раз підвищували ще за президенства Порошенка

14 вересня було зареєстровано законопроєкт № 6052, яким передбачається збільшити бюджет Міністерства оборони України на 3,8 млрд грн (із 116,3 млрд до 120,1 млрд грн), а також перерозподілити на грошове забезпечення кошти з закупівлі, модернізації та ремонту озброєння і військової техніки, а також з будівництва житла для військовослужбовців.

18 вересня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що борги по виплатах почнуть гасити з жовтня, після того, як Верховна Рада прийме вже згаданий закон. 23 вересня цей законопроєкт підтримали 293 народні депутати, також депутати прийняли рішення про скорочення (до двох тижнів) терміну підготовки проєкту до другого читання.