Канада розглядає передислокацію в Україну літаків CF-18

Канада розглядає розміщення в Україні літаків CF-18

Канада розглядає можливість посилення військової місії в Україні на тлі дискусії про те, чи втримають Путіна додаткові сили НАТО від подальшої агресії проти сусідньої країни.

Канадське видання The Globe and Mail з посиланням на два поінформовані джерела, повідомляє, що міністерка оборони Аніта Ананд розглядає можливість розгортання збільшення на кілька сотень чисельності канадських солдатів, які вже перебувають в Україні з навчальною місією. Інші варіанти, які розглядаються, включають переміщення до Чорного моря військового корабля або передислокацію винищувачів CF-18, які базуються в Румунії.

Будь-яке посилення означатиме попередження для російського президента, який вже вдруге цього року створює напругу збираючи війська та техніку біля українських кордонів.

За деякими оцінками, близько 100 000 російських військових зараз перебуває поблизу кордонів України — країни, яку Путін ніколи не вважав повністю суверенною державою, і якій він твердо вирішив завадити приєднатися до Організації Північноатлантичного договору, пише видання.

Наразі Канада має близько 200 військовослужбовців, які базуються на заході України — понад 1000 кілометрів від російського кордону, для навчання своїх українських колег. Два джерела, імена яких The Globe не називає, оскільки вони не були уповноважені публічно обговорювати це питання, заявили, що рішення про розгортання додаткових сил ще не прийнято, попри прохання української делегації на нещодавньому форумі з безпеки у Галіфаксі.

У той час як Україна стурбована можливістю широкомасштабного вторгнення, інші країни розглядають зростання напруги як торг, який Путін використовує для досягнення своїх цілей.



Нагадаємо, що заступник міністра оборони України Анатолій Петренко заявив у Галіфаксі 20 листопада, що Україна стурбована активністю російських військ та зокрема можливим використанням проти критичної інфраструктури ракет бомбардувальниками Ту-160 та Ту-22, які розпочали регулярне патрулювання у регіоні.

Також днями керівник військової розвідки Міноборони України Кирило Буданов оприлюднив інформацію про те, що Росія готує повномасштабний напад на Україну взимку 2022 року.

«Повномасштабна атака Росії проти України запланована на кінець січня або початок лютого 2022 року. Вона, ймовірно, включатиме авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки, десантно-штурмові операції на сході, висадки десанту в Одесі та Маріуполі та вторгнення меншого масштабу з боку Білорусі», — повідомив бригадний генерал Кирило Буданов.

Через загрозу російського вторгнення можливість відправлення до України військових радників та додаткового озброєння (ПТРК «Джавелін», ПЗРК «Стінгери», міномети та гелікоптери Ми-17) розглядає й американська адміністрація.



ua en