Рада узгодить закон про нацспротив з іншими законами

Рада узгодить закон про нацспротив з іншими законами

Верховна Рада внесе зміни до закону про основи національного спротиву, що регулює створення територіальної оборони і руху опору, для його узгодження з законодавством.

Відповідний законопроєкт № 6302 зареєстрований 9 листопада.

Зміни обумовлені необхідністю узгодження закону з Конституцією та усунення техніко-юридичних недоліків. 30 липня Президент доручив очільникові уряду за два місяці підготувати відповідні пропозиції. Адже, як зазначив Глава держави, під час підготовки законопроєкту до другого читання народні депутати внесли низку пропозицій, які потребують узгодження.

Внесення правок призвело до того, що положення закону не повною мірою відповідають Конституції та потребують усунення техніко-юридичних недоліків

Зокрема, йшлося про передбачене законом надання Кабміну повноважень щодо визначення порядку заборони проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій тощо; вилучення у підприємств та громадян телекомунікаційного обладнання, телевізійної, відео- й аудіоапаратури, комп'ютерів та інших засобів зв'язку; вилучення у підприємств, установ, організацій навчальної та бойової техніки тощо. Також передбачено надання військовому командуванню права відсторонення від роботи керівників підприємств та організацій у випадках, визначених Законом України «Про правовий режим воєнного стану» та ін.

Що пропонується змінити?

1

Кандидати на посаду командирів добровольчих формувань територіальних громад, не погоджуватимуться з органами місцевого самоврядування, на території яких функціонуватимуть такі добровольчі формування. Норму, що вимагала такого погодження виключать зі статті 9.

2

Законопроєктом пропонується доповнити наявні чотири завдання руху опору ще одним:

Завдання руху опору:

  1. Формування осередків руху опору та набуття ними відповідних спроможностей;
  2. Перешкоджання діям військ (сил) агресора (противника);
  3. Участь у проведенні спеціальних (розвідувальних, інформаційно-психологічних тощо) операцій.
  4. Участь у підготовці громадян України до руху опору;
  5. Інші завдання визначені Положенням про рух опору, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

3

Уточнюються основи побудов руху опору повноваження Командування Сил спеціальних операцій (ССО) Збройних Сил України, яке є організатором руху опору.

Щодо основ руху опору, то статтю 5 буде доповнено такими нормами:

  1. Форми, методи і засоби виконання завдань руху опору визначаються законодавством України, актами Командувача ССО ЗСУ, що містять таємну інформацію.
  2. Інформація про форми, методи і засоби виконання завдань руху опору, про взаємодію ССО ЗСУ з іншими силами і засобами руху опору належить до таємної інформації та підлягає віднесенню у встановленому законом порядку до державної таємниці.
  3. Інформація, зазначена в абзаці першому цієї частини, не підлягає оприлюдненню та наданню на запити відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», а також на інші звернення та запити, крім випадків, прямо визначених законом.
  4. Втручання будь-яких осіб незалежно від посади в управління заходами із організації, планування, підготовки, підтримання та ведення руху опору не допускається.

    Військовослужбовці, працівники правоохоронних органів та інші особи, які залучаються до заходів з організації, підготовки, підтримання та виконання завдань руху опору, на час проведення таких заходів підпорядковуються Командувачу ССО ЗСУ, рішення якого є обов’язковими до виконання.

    Відомості, що стали відомі особам, зазначеним в абзаці другому цієї частини, не можуть бути розголошені без дозволу Командувача ССО ЗСУ.

Повноважень Командування ССО будуть доповнені такими нормами:

  1. створює і використовує інформаційні, інформаційно-телекомунікаційні системи для організації та забезпечення виконання завдань руху опору;
  2. готує та надає пропозиції Головнокомандувачу ЗСУ щодо залучення сил і засобів сил безпеки та сил оборони до організації, підготовки, підтримання та виконання завдань руху опору;
  3. спрямовує та координує діяльність залучених Головнокомандувачем ЗСУ до здійснення заходів з організації, підготовки та виконання завдань руху опору сил і засобів сил безпеки та сил оборони;
  4. організовує документування управлінської діяльності та архівне зберігання документів з питань руху опору;
  5. організовує прикриття діяльності підрозділів залучених до виконання завдань руху опору.

4

Уточнено питання фінансування та забезпечення руху опору.

Змінами уточнюються, що видатки на здійснення та забезпечення заходів з організації, підготовки, підтримання та ведення руху опору належать до таємних видатків Державного бюджету України, які виділяються Міністерству оборони України окремим напрямком на утримання Сил спеціальних операцій ЗС України.

Закупівлі товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб руху опору становитимуть державну таємницю і здійснюватимуться за процедурами, встановленими законом для оборонних закупівель.

Військові частини ССО зможуть передавати особам, які на добровільній та конфіденційній основі залучаються до виконання завдань руху опору, у тимчасове користування майно для забезпечення руху опору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

5

Змінюється Закон України «Про державну таємницю».

Зокрема до державної таємниці буде віднесено інформацію про особовий склад ССО, а також осіб, які співпрацюють або раніше співпрацювали на конфіденційній основі зі ССО, фінансування та матеріально-технічне забезпечення руху опору, засоби, зміст, плани, організацію, завдання, форми, методи і результати ведення руху опору, оперативний резерв та мережу осередків руху опору.

6

Законопроєкт усуває проблему з грошовим забезпеченням резервістів, яких можуть призивати на запроваджений з квітня новий вид служби — за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (без оголошення мобілізації).

Зокрема буде конкретизована норма, що призваним резервістам додатково, крім щомісячного грошового забезпечення, виплачується грошова винагорода в розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року.

7

Законопроєкт виводить сертифікацію інструкторів, які залучаються до підготовки підрозділів тероборони та підготовки населення України до участі в русі національного спротиву, з під дії Закону «Про адміністративні послуги».

8

Скасовується норма про перепідпорядкування Національної гвардії України Головнокомандувачу Збройних Сил України в особливий період та повертається норма, що перепідпорядкування здійснюватиметься лише з уведенням воєнного стану.

9

Кабінет Міністрів України позбавлять повноважень визначати у разі введення воєнного стану порядку заборони проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій тощо; вилучення у підприємств та громадян телекомунікаційного обладнання, телевізійної, відео- й аудіоапаратури, комп'ютерів та інших засобів зв'язку; вилучення у підприємств, установ, організацій навчальної та бойової техніки тощо.

Нагадаємо, що за законом згадані заходи вживаються військовим командуванням разом із військовими адміністраціями на підставі указу президента.

Водночас законопроєктом передбачається позбавити військове командування права відсторонення від роботи керівників підприємств та організацій у випадках, визначених Законом України «Про правовий режим воєнного стану».


Нагадаємо, що як писали Ukrainian Military Pages, для того, щоб запрацювала оновлена тероборона та рух опору, згідно з Законом «Про основи національного спротиву», мають бути підготовлені близько 20 різних нормативно-правових актів. Водночас у Кабінета Міністрів на це є час до липня 2022 року, адже уряду надано шестимісячний строк з дня набрання чинності законом, що відбудеться з 1 січня 2022 року.