Командувач ВМСУ підтвердив, що всі «Айленди» отримають американське озброєння

Командувач ВМСУ підтвердив, що всі «Айленди» отримають американське озброєння

Наступного року перші п'ять патрульних катерів типу Island Військово-Морських Сил України отримають американські 30-мм автоматичні гармати та ракети різного типу.

Про це командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа розповів АрміяInform.

— Що стосується встановлення озброєння. Звісно, озброєння, яке встановлено на «Слов’янську» та «Старобільську» — це лише тимчасове рішення. Нагадаю, що всі катери будуть оснащені озброєнням виробництва США. Мова йде про 30-мм гармати та ракети різної дії. Наразі маємо остаточне рішення щодо їх доукомплектування, деякі боєприпаси уже отримані, тож наступного року ми приступимо до установки цих систем на всі 5 катерів, — розповів контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Раніше командувач повідомив, що загалом США передадуть ВМС України 7 катерів типу Island.

Перші два катери подаровані американцями, ВМС України ввели до свого складу у листопаді 2019-го року. Це були Р190 «Слов’янськ» і P191«Старобільськ» (колишні USCGC WPB-1321 Cushing та WPB-1323 Drummond). Церемонія включення до складу ВМСУ третього та четвертого катерів – P192 «Суми» та P193 «Фастів» (колишні USCGC WPB-1307 Ocracoke та WPB-1331 Washington) відбулась 6 грудня 2021 року (фактично до складу українського флоту їх зарахували 29 листопада).

Наразі у США залишається, ще один катер з бортовим номером Р194 (екс-Kiska WPB-1336), якому 15 листопада Президент України присвоїв ім’я Героя України В’ячеслава Кубрака. Ще про два катери, які мають передати Україні наразі нічого не відомо.

У лютому 2020 році перші два українські «Айленди» тимчасово озброїли одноствольним варіантом радянської 25-мм артустановки 2М-3М. Дискусії з приводу переозброєння йшли весь 2020 рік, і наприкінці року стало відомо про новий «радянський» варіант – шестиствольні 30-мм установки АК-306 і однотрубні торпедні апарати з торпедами СЕТ-72.

Командувач ВМСУ підтвердив, що всі «Айленди» отримають американське озброєння

Але вже у липні 2021 року міністр оборони України повідомив, що на всіх українських патрульних катерах типу Island планується встановити американські 30-мм дистанційно керовані артилерійські системи MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster, оптико-електронні системи керування зброєю та інші корабельні системи.

Компанія вже розробила відповідний технічний проєкт. Важливим є те, що на вимогу української сторони, його можна використовувати у модернізації вже наявних катерів «Слов’янськ» та «Старобільськ»

Крім американської зброї та оптико-електронної системи керування, катери мають отримати тактичну мережу Link16. Це комунікаційна, навігаційна та ідентифікаційна система, яка підтримує обмін даних між командуванням, літаками, кораблями та наземними підрозділами. Зв’язок здійснюється закритими каналами зв’язку.