Завітневич підтвердив що перелік спеціальностей для військового обліку жінок буде скорочено

Завітневич підтвердив що перелік спеціальностей для військового обліку буде скорочено

Наказ Міноборони № 313, щодо військового обліку жінок, містить чимало професій, які насправді мало знадобляться Збройним Силам. Тому його переглянуть у бік зменшення.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич в ексклюзивному інтерв’ю АрміяInform.

— Норма щодо жінок була й у старому законі, однак перелік спеціальностей згідно з ним визначав Кабмін. Тоді представники силових структур (не лише ЗСУ, а й Національної гвардії, СБУ та інших) заявляли, що це рішення слід ухвалювати невідкладно, однак на їхню думку, була проблема – КМУ великий колегіальний орган, і робота могла затягнутися. Тому на засіданні Комітету ми пішли назустріч військовим і зробили у законі «рамку», згідно з якою перелік цих спеціальностей мало визначати Міноборони як основний замовник. Згодом цей документ юстувався і вийшов наказ. Єдине, на мій погляд, було допущено помилку: список занадто великий. І з цього приводу ми швидко знайшли консенсус з міністром оборони Олексієм Резніковим: його буде переглянуто у бік зменшення та здорового глузду. Там справді чимало професій, які мало знадобляться Збройним Силам. Перелік опрацьовувався ще за каденції минулого міністра Андрія Тарана і, на жаль, без належної комунікації з суспільством. Водночас зазначу, загалом ініціатива правильна, адже держава повинна знати усі свої резерви – ситуація зобов’язує.

Нагадаємо, що 23 квітня Міноборони, згідно з законом № 1357-IX від 30.03.2021, отримало право визначати перелік спеціальностей при отриманні яких жінки беруться на військовий облік. І зробило це у жовтні наказом № 313, який набув чинності 17 грудня. При цьому значно його розширило у порівнянні з Постановою КМУ №711-1994 року, яка визначала попередній перелік.

Після резонансу Командування ЗСУ оголосило, що буде «перехідний період» – жінки мають рік, щоб стати на облік. А вже з 1 січня 2023 року керівників підприємств, які братимуть на роботу жінок, що не перебувають на військовому обліку штрафуватимуть. Адміністративну відповідальність за порушення правил військового обліку нестимуть й самі жінки.

Варто зазначити, що перебування на військовому обліку призведе до відчутних змін у житті жінок – з'являться нові обов'язки, за невиконання яких передбачені штрафи, а також ряд обмежень, яких необхідно буде дотримуватись у житті.

Крім того, великі сумніви викликає здатність територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки виконати роботу з постановки на облік мільйонів жінок. Там банально не вистачить людей для такого обсягу. Про що зазначили депутати у пояснювальній записці до законопроєкту № 6482 від 28.12.2021, яким пропонують зробити облік для жінок добровільним.

Зауважимо, що 23 грудня на президентському сайті була зареєстрована петиція з вимогою скасувати розширений перелік спеціальностей для військового обліку жінок, затверджений наказом Міноборони № 313, натомість залишити чинним старий перелік. Усього за кілька днів вона набрала майже 38 тисяч голосів, при необхідних 25 тисячах для її розгляду.