Закон про призов резервістів прийняли, а про обіцяні пільги забули

Закон про призов резервістів прийняли, а про обіцяні пільги забули

У березні Верховна Рада прийняла закон, що дозволив президенту призивати резервістів без мобілізації, разом з ним мали прийняти й закон про податкові пільги для цих резервістів.

Нагадаємо, що Президент Зеленський 28 травня 2020 року вніс до Ради, як невідкладні, два законопроєкти — № 3553, якій передбачав запровадження призову резервістів без оголошення мобілізації, та № 3554 про надання податкових пільг резервістам на час такої служби.

Перший проєкт за рік став законом — 30 березня 2021 року його схвалили депутати, 21 квітня підписав президент та з 23 квітня він набув чинності. Хоча й не без проблем — у тексті була допущена серйозна помилка що стосується виплати резервістам грошового забезпечення.

Проте доля законопроєкту № 3554, який мав запровадити податкові пільги для призваних резервістів, зовсім інша.

Законопроєкт в цілому був підтриманий бюджетним комітетом та отримав позитивний висновок Головного науково-експертного управління. Обидві інституції звернули увагу, що він системно пов'язаний з проєктом № 3553 та має прийматись за результатами його розгляду.

Проте, після схвалення закону про призов резервістів, про «пільговий» законопроєкт забули — його навіть жодного разу не виносили у зал для голосування. Останній «рух» по проєкту на порталі Верховної Ради датується 16 вересня 2020 року — тоді надійшов висновок комітету.

Забутий законопроєкт передбачає введення особливостей оподаткування резервістів, які потрапили під призов, та їх роботодавців, зокрема:

  • пропонується віднести суму грошової допомоги, що надається призваним військовослужбовцям (резервістам) до переліку доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • не включати при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку – фізичною особою, працівників-резервістів призваних на службу;
  • звільнити призваних резервістів, які є самозайнятими особами, які мали або не мали найманих працівників, на весь період їх служби від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб та з єдиного податку.

Тобто, якщо проблемна ситуація з виплатами грошового забезпечення призваним резервістам з нового року підписав президент та з 23 квітня він набув чинності. Хоча й не без проблем — у тексті була допущена має врегулюватися, то податкових пільг схоже очікувати не слід.