У селах почали створювати перші добровольчі формування для територіальної оборони

У селах розпочато створення перших добровольчих формувань для територіальної оборони

На Черкащині розпочато офіційну процедуру створення першого добровольчого формування територіальної громади, що згідно з законом про нацспротив залучатиметься до тероборони.

Повідомляє фейсбук-сторінка Територіальна оборона (ТрО) Черкаської області

Процедуру почато в Степанківській сільській територіальній громаді Черкаського району, Черкаської області. Процедуру почато зборами ініціативної групи в складі 5-х осіб в присутності командира батальйону черкаської бригади тероборони та сільського голови. Затверджено командира, а точніше кандидата на посаду командира добровольчого формування до відповідного погодження та призначення. Про що складено відповідний протокол. На зборах були присутні поліцейський офіцер громади та деякі депутати сільради. Також був представник від штабу Рух-100-Черкаси

Тут варто згадати нещодавні слова міністра оборони Олексі Резнікова, який заявив, що добровольчі формування планують створювати лише після того, як укомплектують контрактниками бригади тероборони [10 000 осіб] і наберуть у них резервістів [120 000 осіб].

Після формування штату мирного часу та резерву для особливого періоду на третьому етапі розгортання буде розглядатися питання створення у невеликих населених пунктах добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ). Рішення про їх створення за поданням командувача Сил ТрО прийматиме Головнокомандувач ЗСУ. Підкреслюю – це буде третій етап. Учасники цих формувань з власною мисливською зброєю за потреби можуть залучатися до патрулювання, охорони об’єктів. Мусимо жорстко витримати цю логіку: спочатку ядро, каркас з військовослужбовців – потім набір резерву ТрО з укладанням контрактів – тільки після цього може йтися про добровольчі формування, потребу і кількість яких визначатиме командування Сил ТрО. Вони діятимуть за єдиним задумом. Це зробить систему ефективною і керованою

Нагадаємо, що згідно з законом, добровольче формування територіальної громади – це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають на території громади, та який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань тероборони в межах своєї громади.

Члени такого добровольчого формування не є військовослужбовцями, а саме формування не входить до складу Збройних Сил, зокрема частин Сил територіальної оборони.

Порядок утворення, підготовки та забезпечення добровольчих формувань територіальних громад особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань тероборони уряд затвердив 29 грудня 2021 року, постановою № 1449.

Зокрема саме цим документом визначається, що добровольче формування утворюється зборами ініціативної групи жителів територіальної громади (не менше п’яти осіб) у присутності командира військової частини Сил територіальної оборони ЗСУ та уповноважених представників органу місцевого самоврядування відповідної територіальної громади.

На зборах також обирають командира формування, якого має погодити орган місцевого самоврядування (норму про погодження буде виключено після набуття чинності законопроєктом № 6302). Після чого протокол надсилається командирові місцевої частини Сил тероборони ЗСУ. Він має перевірити кандидата через СБУ та Національну поліцію.

Призначає командира добровольчого формування Командувач Сил тероборони ЗСУ.

Членами добровольчого формування (нагадаємо, що вони не є військовослужбовцями) може бути громадянин віком від 18 років, який проживає на території громади, пройшов медичний, професійний та психологічний відбір і уклав контракт добровольця тероборони.

Контракт добровольця тероборони укладається з командиром формування на три роки.

При цьому членство у формуванні не звільняє від обов’язку проходження строкової служби, мобілізації, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та військової служби за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період.

Діяльність добровольчого формування провадиться під безпосереднім керівництвом і контролем командира військової частини Сил територіальної оборони.

Для виконання завдань тероборони добровольці отримуватимуть штатну зброю у місцевих військових частинах тероборони, крім того, вони мають право використовувати особисту мисливську зброю та набоїв до неї (порядок її застосування також затверджено урядом).

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»