У Міноборони відреагували на вимогу військових підняти грошове забезпечення — піднімуть, але не всім

У війську росте соціальна напруга пов'язана з черговим відтермінуванням підвищення виплат військовим на фоні збільшення зарплат нацгвардійцям, прикордонникам та поліцейським.

Як вже повідомлялось, «у зв’язку з ганебним фінансовим становищем» військові почали реєструвати петиції адресовані президенту щодо негайного виправлення ситуації.

Це зокрема петиція №22/131480-еп від 10 січня, яка на сьогодні вже набрала 10 252 голоси та №22/132306-еп від 11 січня, що набрала 7121 голос з необхідних 25 тисяч.

І ось сьогодні відреагувало Міністерство оборони, яке заявило, що вже розпочало підвищення грошового забезпечення. Почати вирішили з медиків, крім того, з 1 січня буде підвищено грошове забезпечення й по кількох інших спеціальностях, яких саме поки не відомо.

«Наказом міністра оборони Олексія Резнікова на першому етапі підвищення грошового забезпечення у 2022 році збільшено виплати для усіх категорій медичних працівників, які проходять службу або працюють у сфері оборони. Підвищене грошове забезпечення нараховується з 1 січня 2022 року», – йдеться у повідомленні Міноборони.



У відомстві зазначили, що наприкінці 2021 року вдалося додатково збільшити бюджет Міноборони на 2,5 млрд грн.

З них на підвищення грошового забезпечення військовим лікарям спрямують 527,9 млн. На зарплати цивільним медпрацівникам 488,6 млн. Лікар у військах з 1 січня отримуватиме від 20 тис. грн. Фахівці з базовою та незакінченою вищою медосвітою – від 13,5 тисяч.

«Ці кошти будуть спрямовані на перший етап підвищення грошового забезпечення. Це питання для мене є одним з пріоритетних. За дорученням Президента спільно з Урядом та Парламентом ми шукаємо рішення. Підвищення виплат для медиків – перший крок. До кінця місяця буде ще низка таких секторальних кроків. Стратегічний орієнтир визначено в Указі Президента, зараз відпрацьовується модель системної реформи грошового забезпечення, яка буде синхронізована з кадровою реформою. Наша мета – запустити реформи у 2023 році. Але протягом 2022 року ми будемо робити поступові кроки, щоб грошове забезпечення було достойним і конкурентним в цілому по економіці. Вже відпрацьовані рішення по кільком військовим спеціальностям, які потребують особливої підготовки та кваліфікації. Документи будуть оприлюднені найближчими днями, але збільшені виплати нараховуються так само з 1 січня», – каже міністр оборони Олексій Резніков.



Зауважимо, що за дорученням президента з 1 лютого буде підвищено розмір грошового забезпечення військовослужбовців Національної гвардії, Держприкордонслужби, рятувальників та поліцейських. Тоді як військовослужбовцям ЗСУ підвищення доведеться чекати до 2023 року. Адже попри обіцянки підвищити виплати у на 2022 році, Президент 30 грудня підписав указ, який передбачає незначне підвищення лише за рік – з 1 січня 2023 року.

Водночас Збройні Сили України стають все менше конкурентоспроможними на ринку праці – грошове забезпечення солдата, яке на початку 2016 року відповідало 160% середньої зарплати, на сьогодні складає лише 73%.

Востаннє його підвищували три роки тому, зокрема наприкінці грудня 2018 року міністр оборони Степан Полторак підписав наказ про підвищення грошового забезпечення з 1 січня 2019 року.

Крім того, з 2020 року відчутно (до 20 разів) зменшили розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань – якщо раніше він дорівнював місячному грошовому забезпеченню (від 10 500 грн), то у 2020-2021 роках – лише окладу за званням (530-1500 грн).

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»



ua en