Київ має більше інвестувати в оборону, а не в дороги, — Марко Міхельсон

Київ має більше інвестувати в оборону, а не в дороги, — Марко Міхельсон

Голова Комітету у закордонних справах Парламенту Естонії Марко Міхельсон, який побував в Україні, вважає, що Київ має більше грошей вкладати в оборону, а не в будівництво доріг.

Про це він написав у Twitter, підбиваючи підсумки своїх зустрічей в Україні, пише Еспресо.

«Моя думка з нещодавньої поїздки до Києва: Україна є живою демократією із сильним громадянським суспільством та політичною опозицією. Це найкраща гарантія безпеки України на сьогодні. Демократія – найкращий засіб стримування проти російської агресії», – пише він.

Він зазначає: українське військове командування професійне, досвідчене та впевнене у собі. Вони готові вести боротьбу з усіма можливими загрозами, які можуть виникнути.

«Настрій у Києві далекий від паніки. Країна, яка 8 років перебуває в оборонній війні проти російської агресії знає, що означає справжня небезпека. Українське керівництво все ще вважає, що безпосередньої загрози поки немає. Тому вони стурбовані рішенням кількох західних країн щодо початку скорочень посольств», – повідомив естонський депутат.

«Президент Зеленський повинен продемонструвати справжнє лідерство та побудувати сильну національну єдність навколо політики безпеки та оборони в той час, коли це так необхідно. Київ має інвестувати сьогодні більше в оборону, ніж у дороги, якщо ви розумієте, що я маю на увазі», – пише політик.



Він також застеріг, що сподівання Києва продовжити переговори в Норманді справедливі, але вони не призведуть до довгострокового рішення.

«Путінська Росія ніколи не визнає суверенітет демократичної України. Поступка на вимоги Росії щодо Мінського процесу може стати самогубством для будь-якого демократичного лідера України», – вважає Міхельсон.

«Понад 70% українців підтримують членство своєї країни в ЄС і понад 60% підтримують членство в НАТО. Це через російську агресію, що триває. В українців високі патріотичні почуття. Захід має визнати, що стабільності та миру в Європі не буде без вільної та демократичної України. Головна проблема – не розширення НАТО, а розширення тоталітарної Росії», – резюмує естонський політик.

Нагадаємо, що міністри оборони Литви, Латвії та Естонії заявили, що отримали дозвіл від США на передачу Україні зброї американського виробництва – ПТРК «Джавелін» і ПЗРК «Стінгер». Естонія має передати протитанкові ракети «Джавелін».



Щодо будівництва доріг то нагадаємо, що 24 січня депутатами від «Євросолідарності» у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт № 6542, яким пропонується виділити на оборону додатково 50 млрд грн, при цьому 27 млрд пропонується забрати саме з бюджету виділеного на розбудову автодоріг у рамках «Великого будівництва».

Це дозволить Міністерству оборони збільшити зарплати військових у середньому до 40 тис. грн, а видатки на закупівлю та ремонт озброєння і військової техніки – удвічі.

Зокрема пропонується перерозподілити на армію частину грошей виділених на утримання доріг державного значення (17 з 58 млрд грн), ремонт і утримання автодоріг місцевого значення (10 з 24 млрд грн). При цьому зменшені видатки на дороги відповідатимуть рівню 2019 року. Також на оборону пропонується віддати частину коштів (23 млрд) наданих Україні у 2021 році від МВФ в рамках програми спеціальних прав запозичень.

Крім цього, проєкт зобов’язує Уряд виділити з резервного фонду Державного бюджету 300 млн грн на потреби організації територіальної оборони.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»