Верховна Рада ратифікувала угоду про британський кредит у 1,7 млрд фунтів для розвитку ВМС України

МЗС Великобританії опублікувало угоду про кредит у 1,7 млрд фунтів для розвитку ВМС України

Ратифіковано Рамкову угоду між Урядами України та Урядом Сполученого Королівства щодо кредитної підтримки розвитку ВМС України, вчинену 12 листопада 2021 року у Лондоні.

Відповідний законопроєкт № 0143 підтримали 274 народних депутатів.

Британсько-українська угода передбачає фінансування закупівлі та обслуговування двох протимінних кораблів, спільного виробництва восьми ракетних кораблів та фрегата, поставку і модернізацію озброєння для наявних суден та консультаційно-технічну підтримку будівництва військово-морської інфраструктури.

Раніше британський уряд оприлюднив текст угоди.

Офіційна підтримка Українській стороні складається з позик UKEF (агенція експортного фінансування Сполученого Королівства) з експортного фінансування та банківських позик, сума яких не перевищує 750 та 950 млн фунтів стерлінгів або еквівалент у доларах США чи євро відповідно.

Строк погашення кредиту за кожним контрактом не перевищує 10 років; ставка: для позик UKEF – C.I.R.R’. (Довідкова комерційна процентна ставка), установлена UKEF відповідно до правил ОЕСР; для банківських позик – ставка C.I.R.R., установлена UKEF відповідно до правил ОЕСР, та збільшена на маржу, яка не перевищує 2,5% річних або еталонний показник вартості банківської позики у відповідній валюті.

Рамковою угодою передбачається звільнення усіх товарів та послуг, доходу постачальників у рамках контракту від оподаткування, зокрема, податком на додану вартість.

Нагадаємо, що згідно з тристороннім Меморандумом від 21 червня 2021 року, програму будівництва та модернізації кораблів ВМС України очолить британська Babcock International Group. Також долучаться компанії MBDA, Thales і Royal Haskoning DHV. Компанії тісно співпрацюватимуть з українською промисловістю.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»