Зареєстровано три нові законопроєкти про збільшення видатків Міноборони

Проєкт бюджету-2022: порівняння видатків на силовиків

У Верховній Раді за період з 3 по 11 лютого зареєстровано три нові законопроєкти про збільшення видатків Міністерства оборони України (які наразі складають 133,5 млрд грн).

Законопроєктом № 7012, що поданий народними депутатами від партії «Голос» пропонується збільшити бюджет оборонного відомства на 9 млрд грн, за рахунок коштів перевиконання доходів загального фонду Державного бюджету за січень 2022 року.

Цю суму пропонується направити на найбільш недофінансовану статтю видатків Міністерства оборони України, а саме на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання.

Наступний законопроєкт № 7012-1 зареєстрований 9 лютого «слугою народу» Данилом Гетманцевим. Ним передбачається збільшити видатки Міноборони на 11,6 млрд грн. Вісім мільярдів пропонується направити на збільшення грошового забезпечення, 2,45 млрд — на відновлення непорушних запасів обмундирування, індивідуальних засобів захисту (шоломів та бронежилетів) та близько 1,2 млрд — на розвиток Сил територіальної оборони.

У пояснювальній записці зазначається, що кошти на вказані цілі мають взяти з надходжень від сплати податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування, а також за рахунок фіскального простору.

Третій законопроєкт № 7012-2, зареєстрований 11 лютого головою парламентського Комітету з нацбезпеки, «слугою народу», Олександром Завітневичем. Його текст наразі відсутній на сайті Верховної Ради. Водночас схоже, що саме про цей проєкт казав міністр оборони Олексій Резніков, коли повідомив, що Міноборони внесло пропозиції щодо виділення у 2022 році додаткових 11,8 млрд грн, які планується спрямувати на підвищення виплат військовим та першочергові потреби. Імовірно, що за змістом він схожий з проєктом Гетьманцева.

Зауважимо, що 24 січня, подібний законопроєкт за № 6542 зареєстрували депутати від «Євросолідарності». Ним пропонується перерозподілити на користь Міноборони 50 млрд грн, що дозволить збільшити зарплати військових до 40 тис. грн, а видатки на закупівлю озброєння — удвічі. Гроші мають забрати з «великого будівництва» доріг (27 млрд грн), ще 23 млрд — з коштів наданих Україні у 2021 році від МВФ в рамках програми спеціальних прав запозичень. Крім цього, цей проєкт зобов’язує виділити 300 млн з резервного фонду на тероборону.

Нагадаємо, що згідно з указом Президента №36/2022 від 1 лютого, Уряду було доручено підготувати зміни до бюджету на 2022 рік, аби вже цього року підняти мінімальне грошове забезпечення військових (10 200 грн), до розміру двох мінімальних зарплат — до 13 000 грн.

Наступне підвищення військові мають отримати у 2023 році (до трьох мінімальних зарплат). Очікується, що воно буде поетапним протягом всього року і буде пов'язане з необхідністю укладати довготривалий контракт на службу (орієнтовно на 7-10 років).

Останній раз грошове забезпечення всім військовослужбовцям підвищували ще у січні 2019 року, тоді, через підвищення надбавки за особливості проходження служби з 10 до 65%, загальний розмір місячного грошового забезпечення у середньому зріс на 30%.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»