Американці можуть подвоїти кількість РСЗВ для України

Американські хочуть подвоїти кількість РСЗВ для України

Пентагон схиляється до того, щоб відправити Україні чотири додаткові ракетні установки M142 HIMARS у рамках чергового траншу військової допомоги, а Київ хоче далекобійні ракети.

Про це повідомляє Politico з посиланням на двох чиновників Міноборони США.

У разі схвалення цей крок подвоїть кількість високомобільних реактивних систем залпового вогню (РСЗВ), надісланих Україні. Наразі українські та російські війська продовжують артилерійські бої на далеких дистанціях на сході України.

Водночас Міністерство оборони США все ще зважує всі варіанти, і рішення надіслати ще чотири HIMARS не остаточне, сказав один із посадовців Міноборони, зазначивши, що внесок США у підтримку України здійснюється за консультаціями з союзниками та партнерами. Рішення буде «виходити з нагальних потреб України», — сказав чиновник.

Нагадаємо, що США вже надають чотири РСЗВ HIMARS, а також високоточні боєприпаси GMLRS, які можуть вражати цілі на відстані понад 70 км. Крім того, Великобританія надсилає три установки подібної зброї — РСЗВ M270, з дальністю дії 80 км. Також цього тижня Німеччина оголосила, що передасть Києву три установки M270.

Попри те, що кількість HIMARS збільшиться вдвічі, високопоставлені українські чиновники кажуть, що їм потрібно набагато більше таких систем, а також боєприпаси більшої дальності, щоб знищити артилерію Москви на полі бою, яке простягається на сотні миль.

Ракетні системи Lockheed Martin є кроком вперед від гаубиць M777 — буксированої артилерії з дальністю дії 30 км — яку США надсилають Україні. Перша група з 60 українців завершила навчання на HIMARS, а чотири системи, які вже затверджені для передачі, будуть доставлені на лінію фронту до кінця місяця, повідомив цього тижня у Брюсселі генерал Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів.

Американські хочуть подвоїти кількість РСЗВ для України Запуск ракети ATACMS з ПУ M270 MLRS

Але Київ хоче не тільки сотень ракетних установок, українські чиновники також благають передати боєприпаси більшої дальності. HIMARS може бути оснащений ракетами, які можуть вражати цілі на відстані понад 300 км, але адміністрація Байдена наразі вирішила не надавати боєприпаси більшої дальності, побоюючись спровокувати Путіна на ескалацію конфлікту.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»