ЗСУ створюють на Дніпрі річкову флотилію

ЗСУ створюють на Дніпрі річкову флотилію Катер SOC-R ВМС США для спецоперацій на річках

На Дніпрі з’явиться флотилія з декількох дивізіонів річкових катерів, що розміщуватимуться у різних містах. Перший такий дивізіон вже заступив на службу на півночі нашої країни.

Про це АрміяInform розповів командувач ВМС віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

Він зазначив, що широкомасштабне вторгнення Російської Федерації внесло корективи у застосування сил, які входять до складу Військово-Морських Сил ЗС України.

Самі обставини диктували нові вимоги й змусилb дивитися нас не лише на річкові артерії на півдні, а й на півночі нашої країни. Відтак, за ініціативи та підтримки командування Сухопутних військ, нами спільно було сформовано дивізіон річкових катерів на півночі Дніпра — головної логістичної артерії України, втратити яку ми не можемо собі дозволити

За словами віце-адмірала, формування першого річкового дивізіону почалося у березні. Відтоді вирішено чимало проблемних питань. Зокрема мобілізовано та дообладнано для військових потреб катерний склад. Ще одним викликом стало укомплектування особовим складом, який мав би пройти відповідну підготовку, адже ВМС України подібного досвіду підготовки не мали.

Попри всі проблеми, ми спромоглися і сформували цей дивізіон. Усе завдяки підтримці колег із Сухопутних військ, Генерального штабу. Крім того, всі моряки, які були на той момент у Києві — від викладачів національного університету оборони України до представників Головної інспекції МОУ — всі долучилися до цієї роботи. Де ми не мали власного досвіду — скористалися досвідом наших іноземних партнерів. А ще неоціненну допомогу надали цивільні моряки річкового флоту

Олексій Неїжпапа повідомив, що сформований дивізіон у підпорядкуванні сил оборони Києва виконує завдання щодо забезпечення підтримки у прирічкових операційних районах. Про важливість військового річкового флоту говорить саме за себе сусідство з Білоруссю, яка має річковий дивізіон у Пінську та базу в Лоєві, на самому кордоні. Це 19 суден військово-річкового флоту. Тому укріплення півночі України на річках є важливим кроком.

Навчання і набуття спроможностей цих дивізіонів у найкоротший термін — одна з наших першочергових задач на річках. Нині ворог перебуває на півдні Дніпра, і ми повинні мати відповідні сили та засоби, які зможуть протистояти противнику на нашій головній водній артерії. Ми будемо продовжувати нарощувати свої зусилля не тільки на цьому напрямку, а вздовж всієї річки Дніпро завдяки будівництву нових катерів і отримання катерів від наших іноземних партнерів. Сподіваюся, що надалі на Дніпрі з’явиться флотилія річкових катерів, яка налічуватиме декілька дивізіонів, що розміщуватимуться у різних містах. Крім того, цей досвід у перспективі буде враховано у наших флотських вишах для того, щоб готувати офіцерів, які зможуть служити не тільки на морі, а й на річках.

За словами командувача, сьогодні не забувають й про Дунай та Бузько-Дніпровсько-лиманський канал, де тривають запеклі морські бої. Як відомо, там залучено багато маломірних катерів як противника, так і ВМС ЗС України.

Досвід застосування наших сил на річках у цій зоні, якого ми набули за останні місяці, безперечно буде впроваджуватися в дивізіонах, які формуватимуться і ввійдуть до флотилії. Також сподіваюся, що ми матимемо озброєння та військову техніку, які дозволять підвищити спроможності й нашої морської піхоти для дій на річках і лиманах

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»