Більшість населення країн НАТО негативно ставиться до Росії

Більшість населення країн НАТО негативно ставиться до Росії

Напередодні саміту у Мадриді НАТО замовило опитування серед громадян усіх 30 країн-членів Альянсу, щоб зокрема зрозуміти сприйняття ними членства країни у НАТО, колективної оборони, а також відношення до російського вторгнення в Україну.

Подібні опитування НАТО проводить на регулярній основі.

Понад 70% громадян країн Організації Північноатлантичного договору вважають НАТО важливим для майбутньої безпеки своєї країни та підтримують членство в організації. 60% вважають свою країну безпечнішою в результаті співпраці північноамериканських та європейських держав.

Приблизно дві третини погоджуються, що їхня країна повинна захищати іншу країну в разі нападу (67%) і вважають, що членство в НАТО зменшує ймовірність іноземного нападу (62%).

Майже 80% підтримують збереження або збільшення витрат на оборону.

Зростає кількість громадян, які негативно ставляться до Росії (68%). З 2021 року негативне ставлення до Росії зросло на 27 процентних пунктів. Китай також негативно оцінюють 52% респондентів, що на 11 відсотків більше, ніж у 2021 році.

Опитування у 2022 році також включало додаткові питання щодо вторгнення Росії в Україну. Результати показують, що 67% респондентів вважають, що російське вторгнення вплинуло на безпеку їхньої країни.


ua en
Використані джерела:
nato.int