Богуслаєва затримано за обвинуваченням у роботі на РФ

Богуслаєва затримано за обвинуваченням у роботі на РФ

Силовики затримали президента АТ «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва та начальника Департаменту зовнішньоекономічної діяльності цього товариства — одного із найбільших українських оборонних підприємств (Топ-2 у 2021 році за версією UMP).

Їм оголосили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України — ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ст. 111-2 (пособництво державі агресору), повідомляють в СБУ.

Затримання відбулося в рамках кримінального провадження щодо незаконного постачання з боку «Мотор Січ» товарів військового призначення для російської штурмової авіації.

Посадовці діяли у змові з наближеними до кремля представниками російської корпорації «Ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для ЗС РФ.

Зловмисники налагодили транснаціональні канали незаконного постачання гуртових партій українських авіадвигунів до країни-агресора. Отриману продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту російських ударних гелікоптерів типу: Ми-8АМТШ-ВН «Сапсан», КА-52 «Аллигатор» та Ми-28Н «Ночной охотник».

Богуслаєва затримано за обвинуваченням у роботі на РФ

Для обходу встановлених обмежень на торгівлю з РФ організатори схеми використовували підконтрольні комерційні структури у трьох країнах Близького Сходу, Європи і Східної Азії. Саме ці компанії відправляли «замовлення» українському виробнику нібито для потреб іноземних компаній. Проте після одержання військової продукції «посередники» переправляли її до Росії. Також ворог використовував своїх іноземних спільників для ремонту та обслуговування власної авіатехніки з використанням українських запчастин.

У ході розслідування співробітники Служби безпеки встановили всіх організаторів оборудок, задокументували їх злочинні дії та проводять комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Богуслаєва затримано за обвинуваченням у роботі на РФ Богуслаєва затримано за обвинуваченням у роботі на РФ Богуслаєва затримано за обвинуваченням у роботі на РФ Богуслаєва затримано за обвинуваченням у роботі на РФ

Зауважимо, що 19 січня 2000 року Богуслаєву було присвоєне звання Героя України, за визначні заслуги перед Українською державою в розвитку вітчизняного машинобудування.

Варто згадати, що раніше В’ячеслав Богуслає намагався продати контрольний пакет акції АТ «Мотор Січ» китайським компаніям, але продаж був заблокований СБУ, яка відкрила кримінальне провадження за статтями 113 (диверсія) та 14 (готування до злочину) та домоглася арешту акцій судом.

Передача контрольного пакета акцій «Мотор Січ» офшорній компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, що пов'язана з Китаєм, розглядалась Антимонопольним комітетом. АМКУ, зокрема, досліджувалось три угоди: придбання китайською компанією Skyrizon Aircraft Holdings Limited акцій компанії Granum Corporation (Панама), акцій компанії Likatron Enterprises Ltd (Кіпр) та акцій компанії Reckoner Investment Holdings Limited (Кіпр), що забезпечує перевищення 50% голосів у їх вищих органах управління. Ці компанії пов'язані з В’ячеславом Богуслаєвим.

Крім того, передачу «Мотор Січі», яка є одним з провідних світових виробників авіадвигунів, під контроль Китаю, намагаються не допустити США, які ведуть з ним торговельну війну. Так, наприкінці вересня 2019 року запорізьку компанію відвідали представники Посольства США та старший радник Пентагону з питань оборони в Україні Дональд Вінтер, а у листопаді засновник приватної військової компанії Blackwater Ерік Прінс.

Після невдалої спроби концентрації акцій через подачу в АМКУ спільної заявки Skyrizon і Державного концерну «Укроборонпром», китайці зробили нову спробу, подав до АМКУ спільну заявку із DCH Group харківського бізнесмена Олександра Ярославського.

Отримавши кілька відмов від АМКУ, китайські інвестори оцінили свої збитки у 3,5 млрд доларів та оголосили про початок підготовки до міжнародного арбітражу. Водночас в українському парламенті оголосили про підготовку закону про націоналізацію підприємства.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»