Верховна Рада розгляне повернення військовим надбавки у 30 тисяч гривень незалежно від місця служби

Нацгвардійцям, прикордонникам та поліцейським зменшують розмір винагороди з 30 до 10 тисяч

Зареєстровано законопроєкт № 9071 щодо виплати всім військовим (крім курсантів) надбавки «за воєнний стан» у 30 000 грн, скасування якої негативно впливає на бойовий дух армії та, як наслідок, на обороноздатність держави.

Проєкт закону поданий групою народних депутатів 2 березня.


    Доповнено 10.04.2023: Рада повернула виплати військовим

Необхідні для цього кошти пропонується отримати через встановлення «стелі» для заробітної плати народним депутатам України, членам Кабінету Міністрів України, прокурорам, працівникам, службовим і посадовим особам Національного банку України, а також іншим службовим і посадовим особам, працівникам, оплата праці яких регулюється спецзаконами.

Нагадаємо, що 25 січня 2023 року було видано наказ Міноборони № 44, який застосовується з 1 лютого і передбачає суттєве скорочення виплат додаткової винагороди у розмірі 30 000 грн, передбаченої постановою КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану».

Згідно з наказом винагорода у розмірі 30 000 грн виплачується не всім військовослужбовцям, як було до його видання, а тільки тим, які виконують бойові (спеціальні) завдання згідно з бойовими наказами (розпорядженнями) у складі діючих угруповань військ Сил оборони держави, резерву Головнокомандувача ЗСУ, розгорнутих пунктів управління Генштабу; з протиповітряного прикриття та наземної оборони об’єктів критичної інфраструктури, всебічного забезпечення діючих угруповань військ в районах ведення воєнних (бойових) дій.

Варто зазначити, що раніше мобілізованим військовослужбовцям скасували виплати (збереження) заробітних плат за місцем роботи до мобілізації, саме через введення надбавки у 30 тисяч гривень. Основним мотиватором тоді було — зняти тягар виплат з роботодавців. Тепер же мобілізованих позбавили й цієї виплати.

«Така суттєва зміна порядку і розмірів виплати грошового забезпечення у період активних бойових дій негативно впливає на бойовий дух армії та, як наслідок, на обороноздатність держави», — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Пропонується встановити, що на період дії воєнного стану військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейським, щомісячно виплачується додаткова винагорода в розмірі 30000 грн не залежно від покладених завдань чи районів проходження служби. Для осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з нацбезпеки і оборони, розмір винагороди збільшується до 100 000 грн в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких заходах.

Дане положення не поширюватиметься на курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів та закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання.

Ініціатори законопроєкту: Дмитро Разумков, Аліна Загоруйко, Іван Юнаков, Оксана Дмитрієва, Василь Мокан, Ольга Саладуха, Дмитро Микиша, Валерій Божик, Геннадій Вацак, Роман Бабій, Костянтин Косай, Михайло Новіков, Володимир Козак, Неллі Яковлєва, Любов Шпак, Олександр Бакумов, Андрій Ніколаєнко, Роман Соха, Ольга Коваль, Євген Петруняк.