У Туреччині закладено другий корвет для України

У Туреччині закладено другий корвет для України

18 серпня в Туреччині на корабельні RMK Marine у Тузлі відбулася церемонія офіційної закладки другого корвету типу Ada (MILGEM), що будується для ВМС України.

У церемонії взяли участь начальник штабу ВМСУ віце-адмірал Андрій Тарасов та заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов. Офіційно назву кораблю ще не присвоєно, але раніше командир головного корвету, капітан 2-го рангу Володимир Углинський, повідомив в інтерв'ю телеканалу 2+2, що другий корвет отримає назву «Гетьман Павло Скоропадський».

Це другий корабель, замовлений Україною за контрактом від грудня 2020 року. Церемонія першого різання сталі для другого українського корвета відбулася на RMK Marine 2 жовтня 2022 року, одночасно зі спуском на воду головного корвету F211 «Гетьман Іван Мазепа».

Генеральним підрядником з будівництва корветів типу Ada для України є турецька державна проектно-консалтингова компанія Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM). Обидва корвети мають бути побудованіна корабельні RMK Marine. Вартість головного корабля на 2020 рік оцінювалася близько 8 млрд грн (близько 265 млн євро).

Згідно з угодою, ще два корвети мали бути побудовані за ліцензією та за сприяння STM в Україні на заводі «Океан», який у грудні 2020 року підписав меморандум з SSB. Згідно з турецькими джерелами, загальна рамкова вартість контракту становила понад 1 млрд дол.

Очікується, що українські корвети отримають американські протикорабельні ракети Harpoon, зенітний ракетний комплекс малої дальності MBDA VL MICA, 76-мм універсальну артилерійську установку Leonardo Super Rapid, 35-мм зенітний артилерійський комплекс Rheinmetall Millennium, 12,7-мм дистанційно керовані кулеметні установки Aselsan STAMP і 324-мм торпедні апарати з протичовновими торпедами MU90 Impact.