Військовослужбовці, які були на лікуванні, зможуть здати посаду без повернення у частину

ЗСУ

Міністерство оборони України визначило випадки коли здавання та приймання справ та посади проводиться без участі військовослужбовця, який має здати цю посаду.

Набув чинності наказ Міноборони № 456 щодо внесення змін до Положення про військове (корабельне) господарство ЗСУ, затвердженого наказом МОУ від 16 липня 1997 року № 300.

Згідно з документом, під час дії особливого періоду та воєнного стану, здавання та приймання справ та посади проводиться комісійно за участі того, хто приймає, без участі особи, яка має здати посаду, у разі:

  • визнання військовослужбовця військово-лікарською комісією непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатним із переоглядом через 6-12 місяців;
  • зарахування військовослужбовця наказом по особовому складу в розпорядження посадової особи, яка має право призначення на посаду, якщо військовослужбовець перебуває на тривалому лікуванні у зв’язку з отриманим пораненням або хворобою, отриманою в особливий період, чи перебуває у полоні як заручник або інтернована особа.

Такі зміни зокрема дадуть можливість військовослужбовцям звільнятися зі служби за рішенням ВЛК без повернення у військову частину для здавання посади. Водночас для повної реалізації цієї можливості ще має запрацювати система електронного документообігу, яка дозволить обмінюватися документами між ВЛК, військовими частинами та ТЦК.