Президент змінив командувача Сил територіальної оборони

Анатолій Баргилевич

Сили територіальної оборони ЗСУ очолив офіцер, який очолював територіальну оборону до переформування її в окремий рід сил Збройних Сил України.

Указом Президента України № 679 від 9 жовтня командувачем Сил територіальної оборони призначено генерал-майора Анатолія Баргилевича. Попереднім Указом №678/2023 з посади звільнено генерал-майора Ігоря Танцюру, який виконував ці обов'язки з січня 2022 року.

Нагадаємо, що Сили територіальної оборони, як окремий рід сил ЗСУ створені 1 січня 2022 року на підставі Закону України «Про основи національного спротиву». До цього часу тероборона існувала у структурі Сухопутних військ та здійснювалась через військкомати.

З 2012 році до складу Сухопутних військ ввели окремі батальйони територіальної оборони, які були суто мобілізаційними частинами – фактично не існували у мирний час та мали формуватися з військовозобов'язаних у випадку мобілізації. Командирами цих батальйонів мали ставати офіцери відділу тероборони обласних військових комісаріатів. Того ж року було проведене перше і єдине навчання, під час якого було практично відпрацьовано формування батальйону з призовом військовозобов'язаних та проведення бойового злагодження.

З початком російської збройної агресії 2014 року було прийнято рішення відмобілізувати всі батальйони тероборони до 30 травня 2014 року. Проте сформовані частини були використані не за призначенням, після загострення на фронті, у червні 2014 року батальйони підпорядкували командувачу АТО та спрямували в райони бойових дій або на межу з Кримом.

Натомість у системі тероборони передбачили формування нових частин мобілізаційного типу: стрілецьких батальйонів (по 492 осіб) при обласних військкоматах та 2-5 загонів оборони (по 278 осіб) при районних та міських військкоматах. До штату кожного військкомату також ввели роту охорони, яка теж залучалася до завдань тероборони.

У 2018 році всі загони оборони було ліквідовано та створено кадровані бригади тероборони шести батальйонного складу, які мали мінімальну чисельність кадрового складу (2 офіцери на батальйон і з десяток в управління бригади). Формування бригад до повного штату покладалось на військкомати і відводилось на це 30 діб (із бойовим злагодженням). При цьому в областях також залишились окремі стрілецькі батальйони облвійськкоматів та роти охорони військових комісаріатів.

У 2020 році в структурі Сухопутних військ створили Командування територіальної оборони, яке очолив генерал-майор Анатолій Баргилевич. Загальна чисельність кадрового складу військ тероборони Сухопутних військ на кінець 2021 року складала 580 осіб.

1 січня 2022 року війська тероборони були виведені в окремий рід сил Збройних Сил України.

Наявні 25 кадрованих бригад тероборони (100-124 обртро) наприкінці 2021 року отримали нові збільшені штати кадру та на початку 2022-го були передані у підпорядкування Командуванню Сил ТрО, при цьому чисельність батальйонів у бригадах увідповіднили з адміністративною реформою (з розрахунку батальйон на район, плюс батальйон в обласному центрі). Також були створені чотири регіональні управління з частинами забезпечення.

Першим командувачем нового роду сил став бригадний генерал Юрій Галушкін.