У КБ «Південне» новий цех складання космічних апаратів

У КБ «Південне» новий цех складання космічних апаратів

У КБ «Південне» збудовано та введено в експлуатацію цех складання й електровипробувань космічних апаратів, який відповідає найсучаснішим світовим стандартам.

Загальна площа нового цеху КА - 1000 кв.м, з яких майже 300 кв.м займає робочий зал чистого приміщення, в якому система вентиляції і кондиціонування постійно забезпечує температуру 18-25° C і клас чистоти повітря 100000 відповідно до міжнародного стандарту ISO 14644-1:2015, що необхідно для попередження попадання пилу на оптичні та інші системи супутників.

Наявність такого цеху дозволить зберегти в Україні можливість виробництва КА і створити на підприємстві замкнений цикл розроблення, виготовлення та випробування супутників.

Наприкінці 2018 року уряд схвалив проект Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2019-2023 роки». Саме завдяки новому цеху космічних апаратів, побудованому на базі КБ «Південне», буде можлива реалізація комплексу робіт космічної програми щодо створення супутників дистанційного зондування Землі серії «Січ», космічних апаратів наукового призначення типу «Мікросат» та YuzhSat, технологічних мікро- і наносупутників, перспективних космічних апаратів для орбітального сервісного обслуговування.

Сьогодні в КБ «Південне» вже проводять складання льотних зразків космічних апаратів: «Січ-2-1» (КА дистанційного зондування Землі), YuzhSat (КА для космічного експерименту проекту «Аерозоль») та «Мікросат» (КА багатозонального моніторингу динамічних процесів в іоносфері).

Нагадаємо, що нещодавно у КБ також були відриті – обчислювальний центр з найпотужнішим суперкомп’ютером в Україні та багатофункціональний випробувальний центр, а також впроваджена інноваційна технологія ротаційного розкочування виготовлення ракетних корпусів.


ua en

Використані джерела:
Офіційний веб-сайт КБ «Південне»